НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на трима бивши шефове от земеделското министерство

Антикорупционното звено на Софийска градска прокуратурата повдигна обвинения на трима бивши директори от Министерството на земеделието. Разследването е за нанесени щети за близо 1 милион лева, чрез сключването на външни договори за пиар, счетоводни, правни и консултантски услуги. Според магистратите престъплението се състои в това, че въпросните договори дублират дейността на служители в министерството, натоварени с извършването на тези дейности.

bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 31.03.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Бившият шеф на фонд земеделие Мирослав Николов е обвинен в умишлена безстопанственост, в резултат на която е настъпила щета за фонда в размер на 19 950 лева.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Забелязвате, че стойността е 50 лева под минимума, над който следва да се провежда обществена поръчка. Доказателствата , които сме събрали до този момент е, че такава услуга не е била предоставена".

Николов е привлечен като обвиняем преди 3 дни. Наложена му е мярка подписка.Обвинения са повдигнати и срещу Ивайло Първанов и Стайко Ганчев, които са били директори на държавното дружество "Напоителни системи". Причинената от тях щета според прокуратурата е за около 963 хил. лв. Стайко Ганчев е с две обвинения - за сключване на неизгодна сделка и за безстопанственост.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Тук особеното установени от нашето разследване е, че не са изискани 3 оферти какъвто е законодателният подход в тези случаи, а директно е сключен договор за консултантски услуги".

Ивайло Филипов е обвинен, че е сключил 79 договора за правни и счетоводни услуги и за реклама за общо 600 000 лв.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Установено е от разследването, че в инкриминирания период от време в Напоителни системи е имало на щат и са работили 12 юрисконсулти".

Стайко Ганчев и Ивайло Филипов са с мерки за неотклонение "подписка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират основно площада в Благоевград за пръв път от 30 години
Ремонтират основно площада в Благоевград за пръв път от 30 години
И ДПС сезира главния прокурор заради блокадите по границата
И ДПС сезира главния прокурор заради блокадите по границата