НОВИНИ

Повече направления и повече пари за болниците от 2019 г.

Повече направления и увеличение на бюджетите на лечебните заведения. Това са част от новите правила, по които ще работят лекари и болници през следващата година. Анексът към Националния рамков договор беше подписан в Министерство на здравеопазването. В него са заложени и мерки за затягане на контрола в лечебните заведения.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:02, 27.12.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Бюджетът на Здравната каса за следващата година е увеличен с почти половин милиард лева. А в анекса към Националния рамков договор е разписано увеличение на цените и дейностите, които ще плаща касата, обясни здравният министър.

Кирил Ананиев - министър на здравеопзването: Създали сме услвоия за по-голяма удовлетвореност както при пациентите, така и при изпълнителите на медицинска помощ.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Успяхме да постигнем доста добри параметри за колегите, които ще работят през следващата година.

Направленията за изследвания и прегледи при специалист догодина ще се увеличат с около 5%.

Д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар: Това дава свобода на лекаря - повече неща може да обхване в този преглед, по-бързо да се помогне с поставяне на диагнозата и съответно лечението.

Личните лекари вече ще издават само направления за планов прием в болница. Ако са необходими допълнителни изследвания ще се правят в лечебните заведения.

Д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар: Болният ще стигне до болницата пък там ще му се даде едно листче общопрактикуващ лекар да му направи не знам си какво пък пак да отиде в болницата. Като в самата клинична пътека се плащат тези изследвания. Крайно време е тази практика да спре.

Бележките за имунизации и профилактични прегледи необходими за училище и детска градина остават безплатни. Свидетелството за брак обаче ще се плаща по ценоразпис на личния лекар. Камери ще наблюдават входовете на ангиографските зали. Целта е да се проследи кога лекар и пациент влизат за интервенция.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването: Считаме, че това ще доведе до по-добър контрол върху осъществяване на тези скъпоструващи високоспециализирани дейности.

Болниците няма да могат да приемат пациенти, ако леглата, с които разполагат са заети. А Здравната каса ще следи чрез електронна система дали правилото се спазва.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването: За да не се допуска възможността един пациент или повече от един пациент да се отчитат неправомерно като брой хоспитализации.

За момента цените на клиничните пътеки за най-съвременната лъчетерапия не се променят. Касата ще следи разходите и ако се наложи ще въведе нови правила след първото тримесечие на 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Тръмп няма да изтегля американските военни от Ирак
Президентът Тръмп няма да изтегля американските военни от Ирак
15 години от атентата срещу българската база в Кербала
15 години от атентата срещу българската база в Кербала