НОВИНИ

АПИ: Трябва да се кара с винетка по Северната дъга и Северния скоростен път

Северната дъга на Софийският околовръстен път и Северната скоростна тангента са част от републиканската пътна мрежа и шофьорите, които преминават по тях, трябва да имат задължителна винетка.Това обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура" за БНТ.

Александър Марков
от Александър Марков Карина Караньотова
17:49, 27.12.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Остават винетките за Софийския околовръстен път и Скоростната тангента. Казусът възникна преди няколко дни, когато кметствата на северните села в Софийска околия поставиха знаци за край на общинските пътища, а АПИ - знаци за начало на платената републиканска пътна мрежа.

Така жителите на Нови Искър, Негован, Чепинци, Световрачене останаха недоволни, но от АПИ обясниха за БНТ, Северната дъга на Околовръстния път е старият републикански път I-8, а Скоростната тангента е част от АМ „Европа“. Тоест, и за двете пътни отсечки се дължат винетни такси.

От АПИ напомнят, че всички жители на засегнатите населени места, които не искат да плащат винетки, могат да ползват старите общински пътища за столицата.

От софийското кметство обявиха, че разбират съображенията на АПИ, но смятат за недопустимо жителите на крайните северозападни квартали на София да заплащат винетка, за да отидат до крайните югоизточни квартали. Затова за утре е насрочена среща между АПИ и Столичната община, за да се намери някакъв консенсус.

;

От АПИ намопнят, че през Софийската скоростна тангента преминава натоварен тежкотоварен трафик и би било неразумно, ако се откаже от тоизи приход.

инж. Светослав Глосов, предс. на УС на АПИ През България всяка година минават между 11-13 милиона транзитно-преминаващи товарни автомобили, ТИР-ове, поне 80% от тези ТИР-ове преминават през София по маршрута Турция-Сърбия, тоест всички тези преминават през този участък, Северната тангента. Ние не можем да си позволим ние, като агенция и съответно българската държава, да се лишим от приходите от тол-таксите за този участък.
Даниела Райчева, кмет на Нови Искър: На територията на града в рамките на Столична община винетка не трябва да се ползва. Законово е регламентирано, че винетна такса се запаща извън рамките границите на общината. За нас Софийският околовръстен път е достъп до всяко от населените места в района, също и достъп на района до София, където повечето работят.
;

От АПИ съобщиха също, че за 10 дни, откакто е в сила продажбата на електронни винетки, са закупени 3247 броя на стойност 300 973 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 години от атентата срещу българската база в Кербала
15 години от атентата срещу българската база в Кербала
ДРУГИТЕ новини: Новогодишен ритъм
ДРУГИТЕ новини: Новогодишен ритъм