НОВИНИ

НЗОК и БЛС подписаха анекса към Националния рамков договор

Анекс към Националния рамков договор в здравеопазването подписаха Здравната каса и Българският лекарски съюз. С него се променят част от правилата, по които медици и лечебни заведения ще работят с Касата догодина.

bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 27.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Предвижда се направленията за изследвания и прегледи при специалисти да се увеличат с около 10%. Очаква се бюджетите на болниците да се повишат с около 5 на сто.

Заложени са и мерки за затягане на контрола в лечебните заведения. Сред тях са камери на входа на ангиографските зали, които да следят кога пациентът и лекарят влизат за интервенция.

Приемът в лечебните заведения ще бъде обвързван с броя на леглата. Целта е пациентите да не надвишават капацитета на болниците, както се случва сега.

Запазват се цените на клиничните пътеки за лъчетерапия, които са били до момента. В края на първото тримесечие ще се направят анализи и ако се установят проблеми, ще бъдат нанесени корекции.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК: Успяхме да договорим балансирано разпределение на близо 500 милиона лева допълнителни средства за 2019 година, както и да постигнем по-добри параметри за контрол върху преди всичко качеството на изпълнение на медицинските дейности.
д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Ние обърнахме внимание повече на това наистина да се съсредоточим в това в преходни и заключителни разпоредби в закона за бюджета на НЗОК, където основната идея беше да поставим основите на едно бъдещо сътрудничество, да изчистим моментите, които сме имали като недоразумения в миналото. Смятам, че го постигнахме.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Анексът към рамковия договор категорични според мен е надграждане на действащия рамков договор и добра основа за промените, които всички ние очакваме да се случат след 1 януари 2019 г. Този договор допринася за по-добро качество на лечението.

Догодина се очаква да заработи електронната система и дотогава няма да се вади от основния пакет издаването на бележки за децата, които посещават училище и детска градина. Само свидетелството за брак отпада от пакета на общопрактикуващите лекари и то ще се заплаща, уточни Начева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският съвет за радио и телевизия спря две програми заради критики към Ердоган
Турският съвет за радио и телевизия спря две програми заради критики към Ердоган
Дунавският мост в посока Русе - Гюргево става платен на българска територия
Дунавският мост в посока Русе - Гюргево става платен на българска територия