НОВИНИ

Световен ден на хинди у нас

Повече от 10 години и у нас отбелязваме зрелищно и внушително световния ден на езика хинди. Идеята е да докажем, че българската школа по индология е една от най-силните в света. Репортаж на Даниела Кънева и Денислав Кънчев.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
07:05, 21.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Всичко започва със запалването на светилника, както навсякъде в Индия. В залата се говори само на хинди. Всички разбират. Тук са преподаватели и студенти по индология в Софийския университет, ученици от 79-то столично училище Индира Ганди и запленени от богатството на този език от фондация "Изток-Запад" и фондация "Девъм". От малки деца до световно известни наши учени.

Н.Пр.Пуджа Капур -посланик на Индия - България е широко отворена страна към света, в която се разпространява знание за Индия и индийските езици на много високо ниво. Любовта и уважението на хората тук към Индия и нашата култура прави горд всеки индиец.

Казват, че хинди се говори от близо 600 милиона по света. Не само в Индия. Преподава се в повече от 180 университета - почти в цяла Европа. Наши възпитаници преподават хинди в престижни ориенталски университети и в Ню Йорк, и в Лондон, и в Германия... Сигурно помните, че миналата година професор Габриела Николаева - 25 години преподавател в Нюйоркския университет, получи най-високата държавна награда на Индия за разпространение на хинди и индийската култура. От 22-ма наградени само двама бяха чужденци - българката и един японски професор.

У нас все повече хора учат хинди. В столичния квартал Люлин дори хинди се разпространява в детски градини, а това е езикът, който съхранява и ни представя мисленето на една древна нация. Колкото древна, толкова и съвременна, защото Индия днес е една от четирите най-силни и бързо развиващи се икономики в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук и Кеймбридж Аналитика търпят яростна критика, докато скандалът расте
"Фейсбук" и "Кеймбридж Аналитика" търпят яростна критика, докато скандалът расте
Международен ден на хората със синдрома на Даун
Международен ден на хората със синдрома на Даун