НОВИНИ

Правителството стартира процедура по ратификация на договорите за Ф-16

На извънредно заседание правителството гласува актуализация на бюджета за тази година. Кабинетът предлага увеличение на бюджетния дефицит до 2 милиарда и 300 милиона лева, за да бъдат платени 2 млрд. и 100 милиона лева накуп за осемте нови изтребители Ф-16 от САЩ. Така започна процедурата по ратификация на договора за новите изтребители, обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 15.07.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

На извънредното заседание кабинетът реши да предложи актуализация на бюджета - увеличение на годишния дефицит с 1,8 млрд. до 2,3 млрд. лв. 2 млрд. и 100 милиона ще бъдат преведени на Министерството на отбраната, за да плати новите самолети на САЩ.

Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната и началник на преговорния екип със САЩ: С това МС стартира процедурата по ратификация на тези договори.

Има възможност Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. долара.

Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната и началник на преговорния екип със САЩ: Ако наистина получим такава помощ, можем да използваме тези средства да увеличим обема на пакета.

Запрянов обясни, че няма скрити разходи в сделката - тя е за 1,256 млрд. долара.

Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната и началник на преговорния екип със САЩ: Скрити разходи в сделката няма. Те са такива, каквито са. Всичко останало, което касае българската страна и модернизацията на инфраструктурата, това е българско планиране, проектиране и участие на българската държава да модернизира своята инфраструктура.

Плащанията за новите бойни кораби и бронирани машини за 271 млн. лв. ще бъдат отсрочени за догодина. Очаква се до края на 2019 г. договорът за корабите да бъде подписан.

Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната и началник на преговорния екип със САЩ: Там проектът е в много напреднала фаза и съм оптимист. За бойните машини е малко проблематично, тъй като още се работи по спецификациите и изискванията от Сухопътните войски.

Оттук нататък проектозаконът за промяна на Закона за държавния бюджет, както и четирите договора със САЩ, трябва да влязат за гласуване в ресорните парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по отбрана. Ако те вземат бързо решение, документите могат да влязат за гласуване в пленарната зала до края на тази седмица.

Ако сделката мине одобрение, изтребителите се очаква да пристигнат в България на етапи до 2023 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частни дружества ще се конкурират с НЗОК в новия здравен модел
Частни дружества ще се конкурират с НЗОК в новия здравен модел
Първият етап от извозването на серовъглерод от Химко-Враца приключи успешно
Първият етап от извозването на серовъглерод от "Химко-Враца" приключи успешно