НОВИНИ

Правят втори оглед на разлива на мазут от потъналия кораб край Созопол

Втори оглед на разлива на мазут от потъналият кораб "Мопанг" край Созопол днес ще направят министърът на транспорта Ивайло Московски и шефът на "Морска администрация" кап. Живко Петров. Нови 500 метра бонови заграждения ще бъдат поставени на мястото на изтичането, за да се гарантира, че разливът няма да достигне до брега и плажовете.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
08:47, 14.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Влекач с още 500 метра бонови заграждения и четирима водолази от групата на Михаил Заимов ще се гмурнат на около 25 метра дълбочина, за да прикрепят плаващите бариери към носа и кърмата на потъналия кораб и така фиксиран да остане до момента, в който специалисти ще източат горивото от 35 метровата дълбочина. Катер на Морска администрация също се включва в операцията.

Ивайло Московски - министър на транспорта: "Предизвикателство е за нашите институции, на разположение сме, на терен сме, имаме разписана процедура, която в подобен авариен режим се задейства, това ще бъде някакъв допълнителен разход, но имаме уверението и на министър-председателя, че това няма да представлява проблем и ще бъдат осигурени необходимите средства."

Очаква се още днес следобед представителите на двете фирмите, които разполагат с необходимата технология, за да извадят мазута от кораба, да направят оглед . Подобна операция е извършвана в България, но при други параметри, каза шефът на "Морска администрация" кап. Живко Петров.

кап. Живко Петров - директор на "Морска администрация": "Вадени са потънали кораби, вадено е гориво от потънали кораби, но по-близо в пристанището, на все пак малко по-малка дълбочина и от кораби в по-добро конструктивно състояние. На мен поне не ми е известно в България да е извършвано операция на стогодишен кораб, потънал, полуразрушен, неизвестен по същество за нас т.е. без да имаме цялостни планове на кораба и конструкция, без да знаем какво количество гориво има, в кои танкове, да се прави."

Не са много и хората, които могат да свършат подобна работа, каза още кап. Петров. Капитанът също беше категоричен, че с поставянето на допълнителните бонови заграждения разливът ще бъде напълно овладян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на грозде в Пловдивско искат по-висока цена на продукцията
Производители на грозде в Пловдивско искат по-висока цена на продукцията
716 милиарда долара за отбраната на САЩ
716 милиарда долара за отбраната на САЩ