Великотърновското село Козаревец е единственото у нас, което има празник посветен на селската кокоша чорба. За шеста поредна година шестнайсет отбора се състезаваха в приготвянето на автентичната гозба.
Всеки от майсторите приготви чорбата по стари и тайни рецепти, но всички бяха категорични, че добрия вкус се постига с много пресни зеленчуци.
Между пилешката супа и кокошата чорба няма нищо общо категорични старите готвачи. Кокошата чорба се прави от местото на домашна носачка, тъй като бульона й придава уникален вкус и аромат на гозбата, който няма как да се постигне с младо пиле.
Стефка Янакиева – готвач: „От кокошка става най-хубава и най-вкусна чорба!“
Христина Дамянова - готвач: „Пилето е по-младо и неговите вкусови качества са по-слаби, докато кокошката вече е узряла месото е по-плътно!“
Йорданка Стоянова – готвач: „Слагаме и тези подправки, които най-носят. От всичко по малко, домати, целинка, мерудийка!“
Оказва се обаче, във всички краища на страната кокошата чорба се приготвя по различен начин.
Пламен Караджов – жури: „Всеки регион представя типична чорба, която има много тайни наследени от бабите, от майките, научени в практиката, но всичките водят до един безкрайно вкусен продукт!“
И докато пилешката супа остава чудодеен лек за настинки, кокошата чорба е най-вкусната прибавка към домашната люта ракия, категорични са още старите готвачи.