НОВИНИ

Преди президентските избори в Северна Македония

Ден за размисъл е преди президентските избори в Северна Македония. Един милион и осемстотин хиляди македонци ще избират между трима кандидати: Стево Пендаровски, издигнат от управляващата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река. Изборите са първите след промяната на името на страната и са тест за управляваща коалиция на премиера Зоран Заев.

Александър Марков
от Александър Марков
20:23, 20.04.2019
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Бивш координатор за влизането на Северна Македония в НАТО и преподавател по право, кандидатът на управляващите Стево Пендаровски обещава да ускори реформите в страната - ключово условие, за да получи Македония покана за членство в НАТО през декември.

Стево Пендаровски, кандидат за президент на Северна Македония: Два месеца от сега чекаме датум за преговори за членство во Европската униа. Македония е пред портите на НАТО.

Преподавател по конституционно право, кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова обещава, ако бъде избрана, да ревизира Преспанското споразумение за името с Гърция.

Гордана Силяновска-Давкова, кандидат за президент на Северна Македония: Договорите не са ни Библия, ни Коран. Всекой народ си има право на самоопределение. И македонскиот.

По-добра транспортна свързаност с България и приемането на Македония в НАТО и ЕС - по тези цели трябва да работи новият президент, казва Александър Талевски, който е македонски българин и работи в пътното строителство.

Александър Талевски, Български културен клуб - Скопие: Очекувам ексклузивна работа на коридор 8. Що значи това? Това значи връзките со Република България да бъдат повдигнати най-малко на нивото, което е с Република Гърция.
Ангел Джонев, Български културен клуб - Скопие: Срамота е веке, колко години го обещават и веке е на ниво на хумор, на вицове пътят с България - да се ходи от Скопие до София за четири часа.

Активността на първия тур, според журналиста Мариян Николовски, ще е под 50%. Албанските гласове са разделени между Пендаровски и независимия албански кандидат Блерим Река.

Мариян Николовски, журналист: Клучно е и како ке се позиционират албанските гласачи, ония кои ще го поддържат Блерим Река во първиот круг, а, според анкетите, това са някъде 12%.

За да има ясен победител на първи тур, трябва да гласуват 900 000 македонци, а на втори - над 723 000. Ако активността е под 40% и на втория тур, тогава трябва да бъдат свикани нови избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрация пред парламента за легализиране на марихуаната
Демонстрация пред парламента за легализиране на марихуаната
Отново безредици по време на протестите на жълтите жилетки в Париж
Отново безредици по време на протестите на "жълтите жилетки" в Париж