САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Предлагат оцет и заместителите му да се продават отделно

Различни рафтове за оцета и така наречените кисели продукти. Това предлагат от асоциация активните потребители. В момента те се продават заедно, което често може да обърка купувачите.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
08:34, 08.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
Богомил Николов, асоциация на активните потребители: "Знаете, че оцетът е много важна съставка при приготвянето на туршия.Съответно знаем чисто биологически каква е разликата между двата вида. В единия случай има живи бактерии, които всъщност подпомагат протичането на ферментация в туршията и тя става такава каквато я знаят хората от векове".

Един от основните проблеми, според експертите е, че потребителите все по-трудно правят разлика между оригинал и менте.

Богомил Николов, асоциация на активните потребители: "Това, което много хора не знаят и трябва да запомнят е, че наименованието оцет може да се използва само от натуралните продукти. Всички останали им е забранено ползването на думичката оцет".
;

Не обаче имитациите на оцет са най-големият проблем, а продуктите, които биха могли да бъдат опасни за здравето. Такива са всички с киселинност над 6 %. Те изобщо не трябва да се продават.

От агенцията за безопасност на храните ни успокояват, че в момента проверява оцета, защото търсенето му през този период на годината е голямо.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В битка срещу Сарком на Юинг... и институциите
В битка срещу Сарком на Юинг... и институциите
Българи ударили банковата сметка на Парис Хилтън
Българи ударили банковата сметка на Парис Хилтън