НОВИНИ

Предложения за справяне с шума в курортите

Въвеждането на специален статут на националните курорти е начинът за решаване на проблема с шума в тях, смятат експерти от Варненската туристическа камара. Определянето на статута е част от промените в Закона за туризма, която предстои да бъде внесена за разглеждане в парламента. В момента се приемат предложения от всички, които са заинтересовани от промяната на нормативната уредба.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
17:38, 23.08.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Националните курорти ще бъдат обособени с решение на Министерския съвет и там ще действат правила, установени със специална наредба. Това ще сложи край на голяма част от проблемите в морските и планинските ни курорти, смятат от туристичеесекия бранш.

Проф. Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: При всички случаи ще бъдат решени доста от проблемите, свързани с организацията на движението, с медицинското обслужване, зелените площи, поддържането на инфраструктурата, обществения ред, сигурността на туристите, ще има положителен ефект.

Според закона ще бъдат обособени зони за развлечение, търговия и разходки. Ако липсва достатъчен контрол обаче, шумът ще продължи да тормози туристите, смятат от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и Светите Константин и Елена. Днес хотелиерите разпространиха декларация, с която подкрепят мерките на вицепремиера Валери Симеонов срещу високите децибели в заведенията.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер: Дано дълго време да отговаря за нас вицепремиера и във взаимодействие с нашата министърка да могат нещата да се случват.

До 30-ти септември предстои общественото обсъждане на промените в Закона за туризма. Всички необходими мерки, включително и начините за контрол на шума, ще могат да влязат в сила най-рано за следващия летен сезон, прогнозират експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновяват детската градина в село Черниче, която не е ремонтирана 30 години
Обновяват детската градина в село Черниче, която не е ремонтирана 30 години
Намериха изчезналите тийнейджъри от Бургас
Намериха изчезналите тийнейджъри от Бургас