НОВИНИ

Шефът на ЕНП Жозеф Дол: Правителството на Борисов работи на пълни обороти

"България има нов комисар и това е Мария Габриел!" - това каза председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол след среща в Брюксел с номинираната за комисар Мария Габриел и със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тримата обсъдиха както изслушването на Мария Габриел в Европейския парламент, така и актуалната политическа обстановка в България и Европа.

bnt avatar logo
от ГЕРБ
10:56, 21.06.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Жозеф Дол посочи, че е получил много добри отзиви за блестящото представяне на Мария Габриел по време на изслушването. Той изрази увереност, че българската номинация за еврокомисар ще получи възможно най-висока оценка от досегашните си колеги в Европарламента и ще бъде избрана за следващ комисар от България.

Жозеф Дол, председател на ЕНП: Разговаряхме с г-н Цветанов. Първо искам да кажа, че съм доволен, че България има нов комисар и това е Мария Габриел. Всички я подкрепяхме и тя свърши чудесна работа. Второ, много сме доволни, че България приема присърце подготовката за председателството в началото на следващата година. Надявам се, че заедно ще работим за решаване на проблемите на Балканите, със съседните страни, също и с Турция. Ние подкрепяме България и работим заедно за успешно българско председателство. Разчитам също на нашия премиер Борисов, знам, че обиколи столиците и е свършил чудесна работа.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов запозна Жозеф Дол със законодателните инициативи на парламентарното мнозинство в страната ни през последните месеци, както и с политическите процеси в България и актуалната ситуация на Балканите. Председателят на ЕНП даде висока оценка за скорошните международни посещения на премиера Бойко Борисов във Франция, Германия и Турция, както и за срещата във вторник с македонския премиер Зоран Заев. Дол добави, че е доволен, че българското правителство работи на пълни обороти, а парламентът осигурява необходимото мнозинство, за да може да се провеждат реформи и политики и да се подготви страната за председателството на Европейския съвет.

;

Според Жозеф Дол победата на ГЕРБ на изборите в България и на десни партии на няколко избора в Европа показва, че десницата дава категоричен отпор на популистите.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов е в Брюксел за участие в конференция на високо ниво за миграцията. Събитието се провежда в Европейския парламент в сряда. Конференцията ще бъде открита от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини. В нея участват над 500 души, свързани с овладяване на мигрантската криза - от политици до хуманитарни работници.

В работната програма на Цветан Цветанов за сряда са предвидени и редица двустранни срещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общински фонд ще финансира проекти в сферата на туризма
Общински фонд ще финансира проекти в сферата на туризма
Идентифицираха нападателя от гарата в Брюксел
Идентифицираха нападателя от гарата в Брюксел