НОВИНИ

Представиха Национална програма за подобряване качеството на въздуха у нас

115 млн. лв. за по-чист въздух. Парите са предвидени по Оперативна програма "Околна среда" за общините у нас, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов при представяне на Национална програма за подобряване качеството на въздуха, по която правителството и Световната банка работят от миналата година. Според вицепремиера, мерките за чистотата на въздуха у нас са неотложни. Иначе наказателната процедура на Еврокомисията срещу България няма да бъде отменена и ще търпим санкции.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:26, 27.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Мерките за по-чист въздух трябва да се поемат както от общините, така и от министерствата, заяви Валери Симеонов и препоръча на екоминистъра Нено Димов по-стриктно да следи за състоянието на измервателните станции у нас.

Валери Симеонов - вицепремиер: Трябва да се започне г-н Димов от вашите станции, защото в Бургас например тези станции никога не отчитат замърсяване на въздуха. А публично известно е, че най-масовото заболяване сред децата в Бургас са заболяванията на дихателните пътища.

Министър Димов отговори, че станциите следят десетина показателя и в сравнение с предишни години са отчетени подобрения. Единствено завишенията са за фини прахови частици. Той подчерта, че освен държавните мерки, важно е да се промени и мисленето на българите и посочи за пример горенето на гуми.

;
Нено Димов - министър на околната среда и водите: Колкото и да направи държавата и общината, докато хората не започнат да мислят по определен начин,който да не позволява да горим забранени горива, трудно ще се справим с проблема.

Столичният кмет Фандъкова съобщи, че в София вече работят 6 пункта, в които са събрани 8 хиляди стари гуми. А срещу горенето на стари дрехи и обувки е започнала кампания за събирането им в мобилен пункт.

От Световната банка призоваха граждани и институции да се обединят срещу замърсяването на въздуха.

Самир Акбар - експерт от Световната банка: Изследване сочи, че въздух с фини прахови частици в норма подобрява човешкото здраве и намалява смъртните случаи с 4%. За България това са над 4300 души, което неминуемо се отразява и на икономиката ви.

След едномесечно обсъждане Националната програма за чист въздух ще бъде внесена в Министерския съвет .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От началото на март камерите на Пътна полиция са засекли над 100 000 нарушители
От началото на март камерите на Пътна полиция са засекли над 100 000 нарушители
Приключва кампанията за референдума в Македония
Приключва кампанията за референдума в Македония