НОВИНИ

Представят проекта на националната здравна карта

Министерството на здравеопазването ще представи проекта на Националната здравна карта. Документът представлява икономически анализ на здравните услуги у нас като по него се определя къде има излишък на болници и къде - недостиг на медици и на здравни заведения.

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 02.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
Още

На местата, където има излишък, здравната каса ще решава с кои лечебни заведения да работи по предварително изготвени критерии. Проектът вече е качен за едномесечно обществено обсъждане на сайта на министерството на здравеопазването.

От общинските болници се притесняват, че няма да могат да отговорят на новите изисквания и може да се стигне до фалити.

Д-р Неделчо Тотев, председател на Асоциацията на общинските болници: Условието е ние можем да го работим. Защото съгласете се, че с тия стандарти ние надскочихме боя си в един момент... Дали са серизозни или не. Когато от неврологията, съгласно тази наредба се иззема цялата дейност. Нищо не може да се лекува. Има първо ниво - няма дейност. В акушерство и гинекологията има първо ниво във стандарта. Има само раждания и аборти. Значи как да се издържа една структура с две дейности....Нужно е дебат да се започне. Мъчихме в контактната група, но не се стигна до дебат.
Борислав Миланов, п-л на Български лекарски съюз, член на работната комисия: Заложени са европейски стандарти съобразно Евростар. Те са пречупени през призмата на нашите условия. Не се налагат чисто схематично. Мога да дам примери с брой население, с липсата на специалисти - за всичко е помислено. Диалогът в никакъв случай не е приключил. Още повече, че днес ще има заседание на Висшия медицински съвет, който за пореден път е свикан по тази тема и там също ще се чуе становището. Завършавам с факта, че решенията, които се взеха - след приключване на дискусията данните да бъдат обобщени и едва след това представени като един официален документ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите на гръцките фермери не спират. Кулата - Промахон е под блокада
Протестите на гръцките фермери не спират. Кулата - Промахон е под блокада
Дунавските общини имат спешна нужда от пари за борбата срещу комарите
Дунавските общини имат спешна нужда от пари за борбата срещу комарите