НОВИНИ

Предстои либерализация на енергийния пазар и за битовите потребители

В срок от 3 до 5 години ще приключи либерализирането на енергийния пазар у нас. Това заяви днес заместник министърът на енегетиката Жечо Станков по време на изнесено заседание на комисията по енергетика край Варна. Това е едно от изискванията поставени от Европейската комисия пред всички членове на Европейския съюз.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
20:00, 26.06.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

В момента 50% от пазара е вече либерализиран, твърди заместник-министър Станков. Скоро и битовите потребители ще могат да избират доставчика си на електроенергия, но това трябва да стане плавно.

Жечо Станков, Заместник-министър на енергетиката:
„За да могат да бъдат дефинирани уязвимите потребители на пазара, за които също да бъде изработен механизъм на защита.“

С предстоящите промени в Закона за енергетиката ще отпадне задължението на Националната електрическа компания да изкупува дългосрочните договори на производителите на енергия.

Жечо Станков, Заместник-министър на енергетиката
„Задължението чрез доброволно предоговаряне на тези договори ще се поема от фонд „Сигурност“ на електроенергийната система, който чрез договорите за разлика ще поеме това си задължение.“

Пазарният принцип ще защити потребителите от недобросъвестни доставчици, заяви заместник министър Станков. Ако доставчикът спре да работи, потребителят автоматично ще бъде насочен към доставчик „последна инстанция“. Неговата цена ще бъде по-висока, затова гражданите ще бъдат предупреждавани, за да могат да сключат нов договор с друг доставчик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британец блъсна две патрулки във Велико Търново
Британец блъсна две патрулки във Велико Търново
По 2.5 литра вода да пием в жегите, съветват кардиолози
По 2.5 литра вода да пием в жегите, съветват кардиолози