НОВИНИ

Николай Петров: 400 милиона лева повече за здравеопазване следващата година

Повече пари за здравеопазване в бюджета за следващата година, предвижда правителството. Здравната каса ще разполага с допълнителни над 400 милиона лева. Пред БНТ здравният министър обясни, че негова отговорност ще бъде те да се разходват рационално. Николай Петров каза, че клиничните пътеки ще се преразгледат. Предвиждат се и промени във финансирането им.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:44, 23.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Задължителният престой в болница и изследванията, включени в клиничните пътеки, ще бъдат прегледани от експерти. Целта е част от дейностите да се прехвърлят в извънболничната помощ, обясни здравният министър.

проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: "Нашата цел трябва да е ясна. Нашата цел е преразпределение на парите, така,че да отидат там където е нужно."

Петров обясни, че цените на клиничните пътеки не са променяни от 2006-та година и трябва да се променят. В тях ще бъде включен и трудът на лекарите и медицинските сестри.

проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: "Много тясно с БЛС работим. В момента се правят таблици, разчети - включително ползваме и консултанти от икономически институти, за да определим базите, като заплащане на специалисти, здравни грижи, на лекари."

Болниците вече се подготвят за въвеждането на електронното здравно досие, в което ще качват всички документи на пациентите, обясни министърът. Амбицията му е то да заработи в средата на 2018-та година. Петров каза, че всички граждани ще бъдат задължени да си вземат кода за достъп до досието от здравната каса.

проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: "Във всеки един миг вие ще можете да имате информацията, чрез НЗОК, къде какво финансиране отива, къде какви операции се правят."

Кодовете за достъп до здравното досие се издават безплатно от 2013-та година, но за момента в тях не се качва цялата документация на пациента. Той може да следи само дали болници и лекари не са отчели пред касата процедури, които не са извършили. В последните два месеца здравната каса отчита повишен интерес към кодовете за достъп до здравното досие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една година след премахването на бежанския лагер в Кале
Една година след премахването на бежанския лагер в Кале
Абе и Тръмп се договориха за засилване на натиска върху Северна Корея
Абе и Тръмп се договориха за засилване на натиска върху Северна Корея