НОВИНИ

Премиера на "Реквием" на Джузепе Верди у нас

В навечерието на един от най-големите и светли християнски празници Софийската опера е избрала да подари тази вечер на своята публика едно от великите произведения на музикалната класика - "Реквием" на Джузепе Верди. Четирима гости от чужбина са поканени за това изпълнение - диригентът Айра Леви и трима от солистите.

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:30, 13.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Джузепе Верди не е от композиторите, известни с религиозния си плам. И може би никога нямаше да напише своя "Рекивем", ако след смъртта на Росини не се появява идея 13 италиански композитори да напишат заедно заупокойна меса в чест на великия маестро.

Дни преди премиерата на това общо произведение изпълнението му се отлага. Така Верди решава да напише изцяло свой "Реквием" и го посвещава на поета Алесандро Манцони.

Айра Леви - диригент: Някои хора казват, че "Реквиемът" на Верди е най-добрата негова опера. Понякога е критикувана за това, че е прекалено оперна и не достатъчно религиозна. Всъщност е една дълбоко прочувствена работа, самият Верди не е бил много религиозен, но думите са го вдъхновили много силно да почувства музиката, която говори на всички.

Премиерата на Реквием е в църквата Сан Марко в Милано. Дирижира го самият Верди, а съставът от солистите е много специален и повтаря почти напълно певците, избрани лично от композитора за премиерата на неговата „Аида". За времето на своето създаване музиката на Верди разчупва каноните за композиране на подобна творба. Може би точно това прави неговия Реквием все така вълнуващ векове след неговото създаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена получи изгубените си пари от столичното 5 РПУ
Жена получи изгубените си пари от столичното 5 РПУ
Герджиков ще връчи папка с препоръки на Борисов
Герджиков ще връчи папка с препоръки на Борисов