НОВИНИ

Японски нобелист на форум за роботите на бъдещето

Със силно академично присъствие препълнената аула на Софийския университет се откри тази сутрин един изключително авангарден българо - японски научен семинар на тема "Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето". Ключово участие на форума има носителят на Нобелова награда за физика през 2014 година проф. д-р Хироши Амано от университета в Нагоя.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
16:13, 13.04.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Заедно с японския нобелист тук са и шефа на японската правителствена агенция за наука и технологии д-р Мичинари Хамагучи и представител на компанията "Токайски медицински продукти" - защото в Япония винаги правителството, научните институции и бизнеса работят заедно за науките на бъдещето.

Залата стана на крака когато започна да говори проф. Хироши Амано за ролята на сините светодиоди - лед светлините и електрониката на бъдещето.

Даниела Кънева: Насочили сте изцяло усилията си към изграждане на общество на бъдещето 5.0 според японската визия?

н.пр. Шиничи Яманака - посланик на Япония
"Нашата визия 5.0 е насочена към изграждане на устойчиво общество, в което да се интегрират технологиите, изкуствения интелект и хората. И то не само за Япония, а и за България и целия свят."

А синята LED светлина е онзи лъч светлина, озарил новите технологични решения, променили живота ни. А академичния форум в аулата на Софийския университет е стъпка към още по - зрели академични контанки и съвместна работа между наши и японски учени - в името на японското разбиране на Общество 5.0, което още днес ни свързва с бъдещето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа на АМ Тракия предизвика задръстване
Катастрофа на АМ "Тракия" предизвика задръстване
БДЖ осигурява над 13 800 допълнителни места във влаковете за почивните дни
БДЖ осигурява над 13 800 допълнителни места във влаковете за почивните дни