НОВИНИ

Премиерите на България и Китай откриват Срещата на върха "16+1" в София

Седмата среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай започва в София. Инициативата на Китай, известна като "16+1", цели насърчаване на икономическото сътрудничество между Европа и Китай.

Александър Марков
от Александър Марков
09:10, 07.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Домакин на срещата е премиерът Бойко Борисов, а основен гост е китайският министър-председател Ли Къцян, който е на четиридневна визита у нас, преди да продължи за Западна Европа.

В 9.30 ч. Борисов и Ли Къцян ще открият бизнес форум, в който ще участват министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на търговията на Китай Чжон Шан, както и около 1000 бизнесмени от всички участващи страни. В 10.40 ч. Борисов и Ли Къцян ще открият пленарната среща на ръководителите на правителствата в рамките на инициативата "16+1", а в 12.30 ч. ще дадат съвместна пресконференция.

;

Китайската икономика има милиарди долари, които цели да инвестира в Европа и очаква конкретни проекти от страните в Общността.

Данните за миналата годината сочат, че източната страна е инвестирала 30 милиарда долара на Стария контитент, но само 2% от тях са били насочени към Източна Европа, което доказва изключително важното значение на срещата в София днес.

;

Международният форум е част от огромния китайски проект наречен "Един пояс, един път", чиято основна цел е изграждане на два транснационални транспортни коридори. Експертите го определят като най-големия икономически проект в историята.

Всички подробности от Срещата "16+1" в София очаквайте в следващите новинарски емисии на БНТ!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще оцелее ли икономиката на България, ако влезем в еврозоната
Ще оцелее ли икономиката на България, ако влезем в еврозоната
Блокираните деца в пещерата в Тайланд написаха писма до родителите си
Блокираните деца в пещерата в Тайланд написаха писма до родителите си