САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Премиерът Бойко Борисов е в Ню Йорк за участие в общото събрание на ООН

Премиерът Бойко Борисов на глобална среща срещу наркотиците, организирана от американския президент Доналд Тръмп. България е съдомакин на срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците". Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева са в Ню Йорк за участие в общото събрание на ООН.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:04, 24.09.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Изключително важен форум за американския президент Доналд Тръмп, форум, на който страната ни е съпредседател. Тема, която беше много съществена част от предизборната кампания на американския президент. Днес на срещата всички държавни и правителствени ръководители заявиха категорична готовност за активни действия в борбата срещу разпространението и употребата на наркотични вещества.

Документът визира четири основни точки, които държавите поемат ангажимент да разработят - намаляване на търсенето на наркотични вещества чрез образование, кампания и превенция на злоупотребата с тях, разширяване на усилията за лечение с цел спасяване на живот и насърчаване на възстановяването на наркозависимите, укрепване на международното сътрудничество в областта на съдебния, правоприлагащия и здравния сектор, както и не на последно място премахване на достъпа до незаконни наркотични вещества чрез спиране на производството и трафика им.

Американският президент имаше реч пред този форум:

Доналд Тръм, президент на САЩ: Призивът е прост. Да намалим търсенето. Да спрем доставката на нелегална дрога, да разширим лечението и да засилим международното сътрудничество. Ако предприемем тези стъпки заедно, можем да спасим живота на безброй хора във всички краища на света. Като казвам безброй, говоря за милиони и милиони хора. Радостен съм, че всяка страна в тази зала днес се съгласи да приеме нашия призив. Искам да благодаря на всички ви за ангажимента към тази важна инициатива.

По-късно днес премиерът участва в още един форум на върха. Той се казва "Нелсън Мандела" и не случайно, защото мотото му е "Светът е за мир".

Българският министър-председател проведе днес и поредица от двустранни срещи, а тази вечер ще бъде гост и на официалния прием, даван от американския президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания за държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ООН. Утре е официалното откриване на 73-ата сесия на Общото събрание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пътнически влак е блокиран заради голям пожар в Карловско
Пътнически влак е блокиран заради голям пожар в Карловско
Интензивен трафик и ограничение на скоростта в участъци по магистрала Тракия
Интензивен трафик и ограничение на скоростта в участъци по магистрала "Тракия"