НОВИНИ

Премиерът даде 10 дни на метеоролозите и ръководството на БАН да се разберат

Премиерът Бойко Борисов даде срок от 10 дни на БАН и на Националния институт по метеорология и хидрология да решат проблемите си. Тази сутрин той се срещна с министъра на образованието, представители на БАН и ръководството на института в сградата на Министерския съвет. След срещата Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че при всички положения трябва да се даде по-голяма самостоятелност на института по метеорология, но все още не е ясно кой вариант ще е най-работещ и за двете страни.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:01, 13.08.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Красимир Вълчев, министър на образованието: Това, което взехме като решение на срещата е... това беше молбата на министър-председателя - в срок до следващата сряда двете страни - ръководствата на БАН и на НИМХ да намерят общо решение, което да бъде взето заедно, в дух на съгласие. Ние сме готови да подкрепим всякакво решение. Ако такова не бъде намерено, тогава ние ще търсим вариантите за това как да подпомогнем дейността на института, така че да не спре обслужването му.
акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: Това механично изваждане на един институт, всичките хора, цялата материална база, сграден фонд и т.н. е нещо, което вие си спомняте преди 6-7 години беше предложено като вариант за закон, който да разформирова БАН. И поради тази причина ние разглеждаме това нещо като един прецедент, който е насочен в тази посока и утре друг институт ще пожелае да направи същото с и да отиде към министерство. Някак си самата схема изглежда неприемлива.
проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ: Това, че можем да повлечем крак и други институти, аз не виждам защо трябва да е нещо лошо, защото в крайна сметка ние не сме крепостни селяни в някаква страна, която я няма вече отдавна, така че нашата воля би трябвало по някакъв начин да се приеме.

Ако до следващата сряда няма решение, от правителството се ангажираха да търсят други варианти за финансирането на НИМХ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов затвори заведения в Слънчев бряг и Созопол
Валери Симеонов затвори заведения в Слънчев бряг и Созопол
Задава ли се първият чернокож Джеймс Бонд?
Задава ли се първият чернокож Джеймс Бонд?