Откриха фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол

Фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол откриха пловдивски археолози при проучвания на източната част от някогашния градски площад - агора. Край Одеона учените се натъкнаха и на големи останки от фасадата на сградата, в която е заседавал градският съвет по време на Римската империя.

от Николай Райшинов
11:20, 13.08.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол успяха да разкрият пловдивски археолози при проучвания на източната част от някогашния градски площад - агора. Край Одеона учените се натъкнаха и на големи останки от фасадата на сградата, в която е заседавал градският съвет по време на Римската империя.

Кардо максимус наричали най-главната си улица жителите на Филипопол през римско време. Археолозите вече са проучили около 10 метра от настилката на античния път. Останали изненадани, когато открили големи отломки от фасадата на Одеона - булевтерион или заседателната сграда.

Мая Мартинова-Кютова, археолог: Това всъщност е била главната фасада на Одеона - булевтерион от където вероятно е имало 3-4 входа и тази фасада е била монументално оформена - най-вероятно с портик, защото открихме фрагменти от колони, капители и други ахритектурни елементи.

Сградата е била съхранена дълго време - чак до Средновековието, когато е била разрушена най-вероятно при земетресение. Край останките й археолозите откриха и ценен фрагмент от мраморна почетна статуя на виден гражданин на Филипопол.

Мая Мартинова-Кютова, археолог: От текста, който е западен, разбираме, че на него му е дадено правото на проедрия - това е правото да стои на първия ред на театъра. Такова изключително право като знак на уважение, се дава само на заслужили филипополски граждани. В текста е запазено едно много рядко име Созипатър, което досега не сме срещали по епиграфските паметници в Пловдив.

Проучването в източната част на Одеона бе направено, за да се осъществи връзката с намиращата се само на метри разстояние Голяма раннохристиянска епископска базилика. Тротоарът по улица „Гладстон" ще свързва двата археологически обекта.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой ще бъде следващият Джеймс Бонд?
Кой ще бъде следващият Джеймс Бонд?
Нова среща на корейските лидери ще има през септември
Нова среща на корейските лидери ще има през септември