НОВИНИ

Премиерът: На 6-ти октомври Европейската гранична полиция тръгва от България

Европейската полиция стартира от България на 6-ти октомври.Това обяви в Русе премиерът Борисов, ден след срещата в Братислава, където договори 160 милиона евро помощ за България за укрепване на сигурността по границата. Днес Борисов посети действащия скален манастир край село Басарбово и църквата "Преображение Господне", за чието довършване правителството отпусна пари и бе посрещнат от русенския митрополит Наум.

bnt avatar logo
от Г.Пенчева
20:05, 17.09.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Европейската гранична полиция ще стартира на 6 октомври от България, защото държавата ни се е справила най-добре с охраната на границите в сравнение с другите страни. Пред журналистите премиерът каза, че усилията на България за опазване на границите са високо оценени от Европейската комисия.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Мога отсега да ви кажа, че именно заради най-доброто справяне от Гърция, Италия, България, Финландия - крайните държави на Европейския съюз, на 6-ти октомври на нашата граница с комисарите, може би Доналд Туск ще дойде, след Щатите задължително, да видим след ООН кога точно ще дойде, Европейската гранична полиция ще стартира от България. Достатъчно твърдо, но възпитано отстояхме интересите на България в Братислава, факт е, че излязоха и Доналд Туск и Жан Клод Юнкер, и комисарите веднага организираха за един ден, това е нечувано в Европейския съюз, ние пуснахме апликациите, бяха одобрени, и парите тръгнаха.

Премиерът отговори в шеговит тон на репликите по негов адрес преди време, че бил "пощенския гълъб на Ердоган".

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Мълчаливо изтърпях хулите, от пощенски гълъби до какво ли не, е, пощенският гълъб им донесе 320 милиона лева извън бюджета на Европейската комисия. Естествено, че без помощни средства, без мобилизация, това не може да се опази - хиляди километри граница.

Бойко Борисов каза, че в този момент интересите на България не са свързани с незабавно приемане в Шенген, защото до този момент сме върнали 30 000 нелегални мигранти на Турция срещу приети 500.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Всички казват - България веднага в Шенген, само че в момента нашият интерес не е този. И аз с чувство за достойнство им казах - По-нататък. Защото, влезем ли в Шенген, тогава няма на кой да връщаме. Имаме много други задължения. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, сега пък ние ще кажем: Години наред си играехте малко игрички с България, сега ние зор нямаме за Шенген.

На въпрос на журналисти дали ще се изграждат нови центрове за мигранти, Борисов отговори, че това е чувствителна тема за обществото, и че където и да се изгради такъв център, местното население ще е против. Той призова към повече търпение и толерантност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина драматургът Едуард Олби
Почина драматургът Едуард Олби
Земеделци от Русе искат промяна в условията за търговия в големите вериги
Земеделци от Русе искат промяна в условията за търговия в големите вериги