САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Пренесоха електрически стълб през Места

Чрез екстремна операция през водите на река Места започна възстановяването на счупен електрически стълб, който остави за пет дни без ток няколко населени места в района на Банско и Разлог.

от Ирина Николова
18:55, 11.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Заради силния снеговалеж над 60 стълба в района бяха счупени в края на миналия месец.

Сложният релеф затрудни екипите на електорразпределителната компания и това забави подмяната съоръженията с около две седмици.

До мястото, където трябва да се монтира новият електрически стълб, няма път, теренът е стръмен и единственият начин е прекосяването на река Места. Затова днес се наложи с рафтинг лодки специалистите да пренесат през реката инструментите, с които ще се сглобява стълба.

Станимир Станимиров, алпинист: Сложността идва от релефа , от стръмното, височината на стълба, където трябва да се качи, защото това не са малко килограми.

Алпинисти се заеха с монтирането на стоманено въже, по което да се прехвърлят през реката тежките части от стълба. Те ще бъдат сглобени и монтирани на ръка на място, тъй като техника не може да достигне до терена.

Станимир Станимиров, алпинист: Опъва се стоманено въже, а не алпийско, защото лонгацията му, разтегливостта на въжето, е по- малка и може да издържи доста килограми, тъй като една секция, както казаха от ЧЕЗ, е 350 кг.

От електроразпределителното дружество казаха, че извършват редовно профилактика на съоръженията, за да избегнат тежки аварии.

Васил Василев директор на Дирекция „Експлоатация и поддържане:.Продължаваме да работим по подмяна на стълбове, които са както в случая на по- екстремни места и е необходимо да се създаде по- сложна организация. Като тези електрически стълбове или електропроводи осигурят алтернативно или резервно захранване.

Жителите на село Елешница ще съберат подписка и обмислят варианти да поискат обезщетения от ЧЕЗ, заради липсата на ток пет дни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: В името на планетата
ДРУГИТЕ новини: В името на планетата
Иран - 40 години след революцията
Иран - 40 години след революцията