НОВИНИ

Заради верификацията - лекарствата вече няма да се продават на блистери?

Вече над 2050 аптеки са подали заявленията си за свързване с новата системата за верификация на лекарствата. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ директорът на организацията за верификация на лекарствата Илиана Паунова. В същото време зрители сигнализират, че фармацевти не им дават лекарства на блистери заради новите разпоредби. Според Илиана Паунова обаче, новата система не пречи на продажбата на блистери. Вижте повече подробности в репортажа на Виктория Бояджиева.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:10, 11.02.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Новата система за верификация на лекарствата и старият навик да си купуваме хапчета на блистери се оказаха трудно съвместими. Системата изисква лекарствата, които се отпускат с рецепта, да имат код за верификация върху всяка опаковка.

Кодове върху блистерите обаче няма. Ето защо редица аптекари отказват да продават на блистери. Това пък според някои ощетява потребителя.

Татяна Стефанова - клиент: Той по този начин е задължен да купи по-голямо количество, въпреки че не са му необходими. Първоначално се учудвах, но възприех, че просто не може по друг начин.

Оказва се обаче, че друг начин има.

Николай Костов - основател на верига аптеки: Кутията се маркира еднократно, тоест верифицира се еднократно, но се продава на три пъти. Системата е много нова и още не са се научили да я заобикалят.
Илиана Паунова - изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата: Верификацията на лекарства не пречи на отпускането на блистери, когато то е законно, тъй като има само определени ситуации, в които отпускането на блистери е разрешено.

Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина аптекарите, които продават блистери, подлежат на глоба, защото продават лекарства с нарушена опаковка.

Една от причините за забраната за продажба на лекарства на блистери без тяхната опаковка е, че не е безопасно. Защото ако носим лекарството си в чантата и ако се наруши целостта на опаковката и влезе кислород, то се нарушават качествата на самото хапче и срокът на годност изтича по-бързо. А и в една опаковка има само една лекарствена листовка.

Освен блистерите обаче, системата има и други проблеми.

Николай Костов - основател на верига аптеки: Голяма част от кодовете въобще не се разчитат.

Според Илиана Паунова, директор на Българската организация за верификация на лекарствата, техническите грешки са обичайни и очаквани, но с времето системата ще се усъвършенства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в завода за месо край Войводиново още не е загасен напълно
Пожарът в завода за месо край Войводиново още не е загасен напълно
Службите разследват има ли връзка между отравянето на Гебрев и Скрипал
Службите разследват има ли връзка между отравянето на Гебрев и Скрипал