НОВИНИ

Преструктурират учебния материал заради удължената ваканция на учениците

Непредвидените почивни дни заради грипа и студа удължи коледната ваканция на учениците с 5, а в някои общини и с повече дни. В цялата страна учителите преструктурират учебния материал, за да няма пропуснати уроци. Добрата новина е, че неочакваната ваканция няма да бъде компенсирана с дни от другите ваканции. Това е така, защото по Закон се предвиждат до 7 извънредни почивни дни.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
08:34, 04.02.2017
Чете се за: 01:13 мин.
Още

ХИТРИНО

В Хитрино учителят по физика Цветка Косева има график как да организира учебните занятия, за да предаде предвиденото в програмата. В 7 клас тя има по два часа седмично. Изчислила е, че за този период трябва да им преподава по две теми наведнъж.

Цветка Косева: Трудно е да ви кажа, защото доста бързо ние преминаваме през този материал... Имайте предвид, че те имат два часа седмично, ние сме загубили около 3 седмици.

Децата посещават и допълнителните занимални, които училището е организирало.

Айля: Изваждам най-важните неща от самия урок и ги уча тях, а после и по-незначителните.

Фатма: Уча и имам шестици... Много е трудно, по математика, много е трудна. Трудни са предметите, но когато се учи, не е чак толкова трудно.

В помощ на децата са и родителите, които ги подкрепят, но и контролират.

Семра Хюсеинова, майка на Фатма: Малко трудно, но се справя отлично. Има по-голяма сестра, която ѝ помага. Учителите ѝ помагат.

Учители, ученици и родители са убедени, че ще се справят и с това предизвикателство.


БЛАГОЕВГРАД

Учителите от всяко училище в Благоевград са направили план как да променят съдържанието на часовете, така че да предадат всички уроци, които са необходими.

Методи Попов - началник на Регионално управление на образованието - Благоевград: Така да преструктурират учебното съдържание, че това да доведе до най-малко притеснения при учениците, с лекота те да преодолеят големия обем от информация и знания, които те трябва да овладеят.
Сергей Биров - директор на 8-мо училище в Благоевград: Единственото нещо, което се получи като извънредна ситуация, това е пренасочването на датите за класните и контролни работи.

Учениците казват, че въпреки непредвидената почивка през миналия месец успяват да наваксат пропуснатия учебен материал.

- Взимаме по повече уроци в един ден и успяваме.

- Може би учителите претупват нещата или се опитват да наваксат материала, но не се усеща, нито ни пришпорват.

В Благоевград няма организирани курсове или други занимания за учениците по време на междусрочната ваканция. Те обаче вече са планирали как ще изкарат почивните дни.

- Ще учим, ще се подготвяме за изпити.

- Ще си почиваме, ще излизаме с приятели, ще се наслаждаваме на хубавото време.

Много от учениците казаха, че през ваканцията ще пътуват с родителите си до близките зимни курорти, за да карат ски и сноуборд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Язовирите са полупразни, Бебреш стигна мъртъв обем
Язовирите са полупразни, Бебреш стигна мъртъв обем
Не е ясно дали нападателят от Лувъра е действал сам
Не е ясно дали нападателят от Лувъра е действал сам