НОВИНИ

Превнативни мерки в столицата за лошото време

В София днес отчетените валежи са 20 л/ кв. м. Няма опасност от наводнения, нивата на реките са в норма, обявиха от общината. Въпреки това всички екипи от 24-те района извършват наблюдение и в случай на необходимост веднага могат да реагират. Столичната дирекция „Сигурност" се е отзовала на 12 сигнала за запушени шахти през последното денонощие.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Оператор: Георги Танчев
20:19, 03.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В столицата 45 пункта следят в реално време нивото на речната мрежа, която достига 400 км.

Красимир Димитров, директор на Дирекция "Сигурност" в Столичната община: Системата е със сензор, който определя нивото на реката и вероятността от повишаване нивата на реката с цел информация към кмета на района, към кмета на Столична община за действие по евакуация на населеното место, затваряне на пътното платно.

Като най-критична точка от Столичната община определят участъка, където реките Владайска, Слатинска и Перловска се вливат в Искър.

Мария Бояджийска, заместник-кмет на София: Към момента нивото е в норма. С повишено внимание се отнасяме към участъците, които се некорегирани. Там при необходимост се подготвят екипи с чували в случай, че се вдигне нивото.

Тази година бюджетът за почистване на речните корита е в размер на 1,2 млн.лв. От началото на годината вече са почистени 21 км. Предстои да бъде подобрена и проводимостта на река Искър от 70 на 120 кубически метра в секунда. Осигурено е финансиране за почистване в участъка от корекцията на летище София до корекцията на Чепинско шосе. Екипи проверяват и проводимостта на шахтите в столицата. От началото на годината са почистени над 2500 шахти.

Мария Бояджийска, заместник-кмет на София: Проверките се извършват ежеседмично и дори ежедневно, когато има по-обилни валежи.
Красимир Димитров, директор на Дирекция "Сигурност" в Столичната община: Нашето звено денонощно прави обходи на участъци каквито са Южната дъга, Цариградско и Ботевградско шосе, възлови места.

От Столичната община напомнят, че сигнали за завирявания и паднали клони се приемат на телефон 112.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпределиха делото за регистрация на партията ДОСТ
Разпределиха делото за регистрация на партията ДОСТ
Шивашкият бизнес у нас пред фалит?
Шивашкият бизнес у нас пред фалит?