НОВИНИ

Превозвачи: Целта на пакета "Мобилност" е да ни вземат шофьорите

Целта на пакета "Мобилност" е да бъдат взети в западни фирми обучените български шофьори. Това казаха в предаването "Още от деня" изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев и превозвачът Стоян Сираков. Според тях българските шофьори и сега са свободни да работят на Запад, но не го правят заради по-лошите условия за труд там.

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 05.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Стоян Сираков, собственик на фамилна фирма за международни превози: Ако мине пакетът, за нас това означава сигурен фалит до 1-2 години.

Според Арабаджиев от пакета печелят само западни компании и затова българските превозвачи ще продължат да водят битката.

Той добави, че диалогът е труден, тъй като се демонстрира сила и периферните държави се поставят в ъгъла.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи: Не, няма да говорим внимателно. Ще се палят камиони.

Председателят на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова призова да се изчакат преговорите, които сега започват между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия, където България има достатъчно подготвени хора да се пребори за исканията си.

Тя посочи, че преди изборите е лесно да се залитне в популизъм и че това не бива да се допуска.

Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България, КНСБ: Европа е клуб на държави, които са се сдружили, за да живеят по-добре. Когато правилата се спазват от всички, нещата вървят гладко.

Йорданова посочи, че в дискусиите по пакета шофьорите са били оставени на заден план, а те искат по-добри условия на труд, да имат избор, както и по-високо заплащане на труда си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради напрежението в Гърция: България е засилила охраната по границата
Заради напрежението в Гърция: България е засилила охраната по границата
​Режисьорът Вим Вендерс отново е в България
​Режисьорът Вим Вендерс отново е в България