НОВИНИ

НОИ има достатъчно средства за новите пенсии тази година

Националният осигурителен институт разполага с допълнителни 13 млн. лева за новите пенсии през тази година, изчислени и по двете формули. Това каза в интервю за "По света и у нас" социалният министър Бисер Петков. По думите му НОИ ще направи всичко възможно, за да няма забавяне при изчисляването на пенсиите, въпреки неочакваните поправки в Социалния кодекс.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:00, 05.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Парите за нови пенсии, независимо дали се смятат с трите най-силни години преди 2000 г. или не, ще бъдат осигурени от икономии, обясни социалният министър Бисер Петков.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Разчетите на НОИ за тази година са, че ще са необходими от 13 до 14 млн. повече за новоотпуснати пенсии по новия и по стария ред, което на фона на 10 млрд. лева планирани за пенсии през 2019 г. разбирате, че не представлява никакъв проблем.

Според изчисленията на социалното министерство близо 30% от бъдещите пенсионери са щели да бъдат с по-ниски пенсии, ако беше останала само новата формула. Сега това ще бъде избегнато.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: За хората, които са подали съответно заявление за отпускане на пенсия или на които им е отпусната вече пенсия да могат в шест месечен срок да могат да заявят желание отново да им бъде изчислена пенсията и съответно ще им бъде отпусната по-благоприятната пенсия от началния момент.

Опцията за избор на формула ще важи четири години.

БНТ: Постигната ли е така справедливост?

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Пълна справедливост в социалната система няма. За да няма ощетени съответно беше предприета тази законодателна стъпка, отново казвам - законопроектът е в процес на обсъждане в народното събрание.

Предстои поправките в социалния кодекс, които гарантират по-благоприятната пенсия да бъдат гласувани окончателно от депутатите. Социалният министър увери, че не очаква други изненадващи корекции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в Либия заради военна офанзива към Триполи
Напрежение в Либия заради военна офанзива към Триполи
Напрежение между полиция и мигранти в района на Солун
Напрежение между полиция и мигранти в района на Солун