НОИ има достатъчно средства за новите пенсии тази година

Националният осигурителен институт разполага с допълнителни 13 млн. лева за новите пенсии през тази година, изчислени и по двете формули. Това каза в интервю за "По света и у нас" социалният министър Бисер Петков. По думите му НОИ ще направи всичко възможно, за да няма забавяне при изчисляването на пенсиите, въпреки неочакваните поправки в Социалния кодекс.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:00, 05.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Парите за нови пенсии, независимо дали се смятат с трите най-силни години преди 2000 г. или не, ще бъдат осигурени от икономии, обясни социалният министър Бисер Петков.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Разчетите на НОИ за тази година са, че ще са необходими от 13 до 14 млн. повече за новоотпуснати пенсии по новия и по стария ред, което на фона на 10 млрд. лева планирани за пенсии през 2019 г. разбирате, че не представлява никакъв проблем.

Според изчисленията на социалното министерство близо 30% от бъдещите пенсионери са щели да бъдат с по-ниски пенсии, ако беше останала само новата формула. Сега това ще бъде избегнато.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: За хората, които са подали съответно заявление за отпускане на пенсия или на които им е отпусната вече пенсия да могат в шест месечен срок да могат да заявят желание отново да им бъде изчислена пенсията и съответно ще им бъде отпусната по-благоприятната пенсия от началния момент.

Опцията за избор на формула ще важи четири години.

БНТ: Постигната ли е така справедливост?

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Пълна справедливост в социалната система няма. За да няма ощетени съответно беше предприета тази законодателна стъпка, отново казвам - законопроектът е в процес на обсъждане в народното събрание.

Предстои поправките в социалния кодекс, които гарантират по-благоприятната пенсия да бъдат гласувани окончателно от депутатите. Социалният министър увери, че не очаква други изненадващи корекции.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Напрежение в Либия заради военна офанзива към Триполи
Напрежение в Либия заради военна офанзива към Триполи
Напрежение между полиция и мигранти в района на Солун
Напрежение между полиция и мигранти в района на Солун