НОВИНИ

През януари ще стане ясно има ли спекулации на пазара на ток

През януари ще стане ясно дали има манипулации на свободния пазар на ток, защото тогава приключва проверката на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщи нейният председател Иван Иванов само ден след като бизнеса сигнализира, че цената на българската енергийна борса е скочила безпричинно с 350%. Според представители на борсата причина за рязкото поскъпване не са злоупотреби, а голямото търсене на електроенергия. От КЕВР също така съобщиха, че най-вероятно природния газ ще поскъпне и от януари, но с под 4%, което означава,че няма да се отрази на цените на парното и топлата вода.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Николай Минков
19:20, 05.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Енергийният регулатор е започнал проверка на сделките на борсата още през октомври като крайният срок за събиране на информация е 20 декември. Основното подозрение на бизнеса е, че държавните дружества, които са основните продавачи на борсата се договарят по между си.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Ние изискваме допълнителни сведения и информация, която трябва да даде пълната картина на функционирането на борсата, включително и на дните, когато има резки изменения и голяма вулатилност в цените на електрическата енергия.

Шефът на КЕВР призна, че увеличението е доста рязко, но подобни промени били наблюдавани и на други европейски борси.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Нормално на борсата цените се определят от търсенето и предлагането - принцип, който е валиден за всяка една борса в Европа и по света.

Председателят на Комисията изтъкна още, че няма как рязкото увеличение на цените на тока за бизнеса да се отрази на бита,защото те се определят веднъж годишно през юли.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Преди две години в един не малък период от време, цените на свободния пазар бяха значително по-ниски от цените на регулирания пазар, въпреки това ние не променяхме цената на регулирания пазар.

Първите прогнози за нови цени на тока за бита ще бъдат готови до края на февруари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на траур в САЩ в памет на Джордж Буш-старши
Ден на траур в САЩ в памет на Джордж Буш-старши
Ремонтът на тунел Витиня ще продължи още година
Ремонтът на тунел "Витиня" ще продължи още година