НОВИНИ

Работодателите с отворено писмо до премиера заради скок на тока за бизнеса

Спешни мерки срещу драстичното поскъпване на тока за бизнеса на свободния пазар поискаха работодатели в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Търговците на ток обясниха, че не спекулират, а от електроенергийната борса съобщиха, че увеличението на цената се дължи на по-голямото търсене през последните дни. От КЕВР извършват анализ на сектора, който ще е готов в средата на декември. Подробносите от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
16:04, 04.12.2018 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

В отвореното си писмо работодателите алармират премиера Бойко Борисов, че цената на свободния пазар е скочила за последните месеци с близо 350%.


Васил Велев -председател на АИКБ: При референтна цена 70 лв. за мегават, т.е. на тази база е сметната цената на електроенергията за бита, в момента индустрията плаща цени от порядъка на 200 и над 200 лв. за електроенергия.

Реакцията на предприятията е много остра. Работодателите настояват за увеличаване на количествата енергия на борсата, контрол на търговията от страна на КЕВР и премахване на държавния монопол.

Васил Велев -председател на АИКБ: На този пазар има един продавач - БЕХ, чрез трите си дружества, АЕЦ, ТЕЦ-2 и НЕК .Всъщност, други продавачи на електроенергия няма. Т.е. това е един монопол, който няма регулатор.

Търговците на ток също смятат, че високите цени се дължат на липсата на достатъчно предлагане и на монопол.

Соня Кадиева - Асоциация Свободен енергиен пазар: Търговците на електроенергия не спекулират с цената на електроенергията. Ние купуваме на цената, на която продават производителите продавачи на платформите на Българската независима енергийна борса. Проблемът, който стои и трайно не се решава, е в монопола на доставките в България.

От ЧЕЗ заявиха,че електроразпределителните дружества не влияят върху цената на тока на свободния пазар в частта мрежови услуги.

Виктор Станчев, ЧЕЗ: Към този момент няма увеличение на мрежовите услуги, които влизат в ЧЕЗ - Разпределение специално. Тази цена се определя от регулатора. И това са цени, които могат да бъдат променени в началото на регулаторния период.Това е средата на следващата година.

От КЕВР съобщиха, че до 20 декември тече предварителен анализ на свободния електроенергиен пазар и ако бъдат установени злоупотреби, ще започне разследване.

От електроенергийната борса съобщиха за БНТ, че не могат да влияят на котировките, а увеличението на тока за бизнеса се дължи на голямото търсене през последните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 40 000 зелени билета са продадени само до обяд в София
Над 40 000 "зелени билета" са продадени само до обяд в София
Чуждестранни студенти поискаха облекчена процедура за българско гражданство
Чуждестранни студенти поискаха облекчена процедура за българско гражданство