НОВИНИ

Президентът Радев и премиерът Борисов определиха своите думи на годината

Президентът Румен Радев призова политиците да излязат от партийната си кожа, когато става дума за човещина. В предаването „Денят“ на „Дарик радио“ президентът коментира, че за него думата на година е „борба“ - за истината и справедливостта. За премиера Бойко Борисов думите на 2017-та са „мир и „балкани“. Той обеща, че у нас няма да остане нито един онкоболен без нужното лечение догодина.Държавният глава обяви, че на 9 януари свиква КСНС по темата за европейската сигурност в контекста на българското европредседателство.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:00, 16.12.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Пред Дарик радио държавният глава определи казуса с мораториума на лекарствата преди всичко както морален въпрос.

Румен Радев, президент на Р България: Вчера от Брюксел премиерът каза ,че е готов след разговор с вас мораториумът да бъде преразгледан. Приветствам това решение, то ще върне надеждата на много българи шансът им за оцелване. Друг вече е въпросът за механизма по който това ще стане и това също е интересно.

В телефонен разговор пред Дарик радио премиерът Бойко Борисов отново гарантира е, че ако в 1/3 от страните в Европа има дадено лекарство, трябва да го купим и ние и че страната ни няма проблем с финансовото осигуряване. Искам да успокоя хората, че ще се погрижим за всички, ако не работи нещо добре, вкарваме го в парламента и го решаваме, посочи още Борисов и добави, че не иска българите да се превръщат в опитни зайци.

;

По другата спорна тема от последните дни, свързана с антикорупционния закон, президентът посочи, че в една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. Обясни ,че никога за него не е било самоцел да назначава хората в антикорупционния орган, но трябва да има баланс между властите.

Румен Радев, президент на Р България: Трябва наистина да се замислим за механизмите - колко са ефективни механизмите на разделение на властите в една парламентарна република каквато е България, колко е независим и самостоятелен българският парламент-дали той е най-висшият политически орган в държавата.

Във външнополитически план премиерът Бойко Борисов определи Договора ни с Македонония като ключов за Балканите и изтъкна, че България пази най-добре шенгенските граници на Европа. Но само заедно с Турция и с Гърция по думите му може да работим добре на границите. „Тези над 3 милиона мигранти в Турция трябва да останат близо до родните си места, а не да тръгнат към Европа“, подчерта още Бойко Борисов.

;

Президент и премиер коментираха и темата ски туризъм и втори лифт на Банско. Радев посочи, че лифтове в България трябва да се строят и от това страната ни само ще печели, но това според него трябва да става по такъв начин, че да се пази природата от неразумни посегателства. Радев заяви, че ще изчака решението на кабинета преди да каже своето мнение.

За концесията в Банско и критиките на вицепремиера Валери Симеонов, Борисов каза, че не се е виждал със заместника си, тъй като не е бил у нас. На министъра на екологията е възложено да направи така, че да стане ясно за хората какво е редно да се направи, каза той. „За втори лифт с две ръце съм „за“, всичко останало трябва да бъде според закона“, заяви премиерът.

Борисов каза още че за него политик на годината е Томислав Дончев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив беше открит фестивал за българско документално и анимационно кино
В Пловдив беше открит фестивал за българско документално и анимационно кино
Светият синод смени игумена на Бачковския манастир
Светият синод смени игумена на Бачковския манастир