НОВИНИ

Румен Радев: За нас в България НАТО остава изключително важна организация

За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на алианса, заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като двамата разговаряха в централата на пакта в Брюксел.

Вера Александрова
от Вера Александрова БТА
12:04, 31.01.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Самият факт, че аз в ролята на български президент в своята първа визита в чужбина посещавам главната квартира на НАТО, показва значението на НАТО за България като организация на споделени ценности и на споделени отговорности за колективната сигурност и отбрана, посочи Радев.

Подкрепяме усилията на НАТО за отбрана и възпиране и смятаме, че България е част от тези усилия, заяви българският президент. Ще правим занапред всичко необходимо, за да гарантираме общия принос за колективната отбрана и сигурност. За последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация, България е част от нея и този процес ще продължава, защото така изисква международната обстановка в момента, каза президентът Румен Радев.

Той е уверил генералния секретар, че България ще положи максимални усилия, за да постигне решенията от Уелс за достигане на 2 процента от БВП на разходите за отбрана.

;
Президентът Радев: Укрепването на НАТО трябва да става паралелно с диалог с Русия

НАТО е важен партньор за сигурността и стабилността на България и района. Това заяви президентът Румен Радев по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. И двамата са единодушни, че трябва да се търсят възможности за диалог с Русия и да се избягва конфронтацията.

Румен Радев, президент на Р България: Първо, нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка в ръка, както казва и генералният секретар на НАТО, със задълбочаване на диалога с Русия за избягване на конфронтация, за избягване на разбирателство и за снижаване на риска. Както и президентът Тръмп сподели, основните заплахи днес са международният тероризъм, борбата с "Ислямска държава". Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия. И в Близкия изток, и в борбата с глобалния тероризъм.
Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Говорих и с американския президент Доналд Тръмп и с министъра на на отбраната Дежймс Матис. Посланието им е едно и също - Съединените щати остават ангажирани с НАТО и трансатлантическия съюз. И това не са само думи, виждаме го и на практика. Съединените щати увеличават присъствието си в Европа. Има и силна подкрепа от страна на Конгреса, увеличаване на средства.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С противогази срещу мръсния въздух
С противогази срещу мръсния въздух
Воден режим за 12 села в Община Омуртаг
Воден режим за 12 села в Община Омуртаг