НОВИНИ

Президентът връчи националното знаме на участниците в 25-ата експедиция

Президентът Росен Плевнелиев връчи националното знаме на участниците в юбилейната 25-та българска антарктическа експедиция преди заминаването им за Ледения континент.

bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 02.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Експедицията тази година е от 32-ма учени, а първата група от 10 човека заминава на 21 ноември като с чилийска логистика ще достигне до българската полярна база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън. Те ще бъдат първите, които ще стъпят този полярен сезон на Антарктида - испанските им колеги, които са в близост до базата ни, ще пристигнат през декември.

Президентът Плевнелиев посочи в словото си на церемонията, че изследователската работа по промените в климата е работа за спасяването на човечеството и на планетата. "Централна част от тези усилия са изследванията, които се провеждат на Антарктида и те са по-важни от всякога. Леденият континент държи отговорите на най-големите въпроси, свързани с бъдещето на планетата като глобалното затопляне. Ние българите сме там като част от усилията на прогресивното човечество да намери тези отговори", каза държавният глава.

Президентът изтъкна важността на Парижкото споразумение за климата, подписано през декември миналата година от над 190 държави и което е първото по рода си глобално обвързващо споразумение с мерки, насочени към подобряването на климата. Той изтъкна, че са необходими смели, отговорни и ефективни действия на всички общества и ключов елемент от тях са научните изследвания и конкретно тези в Антарктида - континентът, който е най-силно засегнат от промените в климата и който държи ключа за решаването на тези проблеми и за бъдещето на планетата.

На церемонията Българският антарктически институт беше отличен с Почетния знак на държавния глава за принос към развитието на българските полярни изследвания като национален оператор на дейността на България в Антарктика, както и за високи резултати и за цялостна дейност в международен план. Президентът Плевнелиев изтъкна приноса на българските учени, благодарение на които България развива своя потенциал и ролята си на полярна изследователска нация и получи голямо международно признание.

Председателят на Българския антарктически институт Христо Пимпирев благодари на държавния глава Росен Плевнелиев и на президентската институция за подкрепата за българските антарктически експедиции и за това България да израства като полярна държава. "Радвам се, че ние сме един екип, може би едно от малкото места, където българите работим като екип - това е на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на Антарктида. Ние излизаме горди с това, че сме българи и знаем, че отиваме там да изпълним една мисия, една благородна, научна и външнополитическа задача - България да продължи да бъде уважавана полярна нация", каза проф. Пимпирев.

Българските полярници от 25-та експедиция ще продължат работата по картографирането на района около базата ни. За първи път ще изследват геологията на полуостровите Хана и Байерс. В началото на следващата година алпинисти от експедицията ще изкачат върховете Левски, Борис и Симеон, за да измерят характерните точки на релефа на планината Тангра. Учените ще работят и по проект за изследване на подводните терени на Антарктика. Подновява се и съвместното изследване между България, Испания и Португалия на замръзналата почва. Бюджетът на експедицията е 500 000 лв.

Христо Пимпирев коментира пред журналисти, че експедицията тази година е юбилейна и учените имат по-амбициозни задачи, но най-важното е, че много млади хора са включени в нея. "Радвам се, че има желание в младите да работят наука в Антарктида, за разлика от България - видяхме протеста на учените от БАН. Щастлив съм, че в тези трудни условия младите хора имат желание да правят авангардна наука, тъй като Антарктида е кухнята на времето - знаем колко са важни климатичните промени за всички нас и нашите учени се включват в този "щурм" да забавим тези катастрофални последици от топенето на ледовете", посочи проф. Пимпирев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем задържани при внезапна проверка на швейцарската полиция в джамия
Осем задържани при внезапна проверка на швейцарската полиция в джамия
Бъчварова ще следи харченето на 160 млн. евро за миграционния натиск
Бъчварова ще следи харченето на 160 млн. евро за миграционния натиск