НОВИНИ

При акцията срещу кабелни оператори не са изземвани устройства за интернет

Продължава работата на ГДБОП и прокуратурата след разкритията за незаконно разпространение на авторски програми от кабелни оператори и нанесени щети за над 10 млн. лв. Става дума за над 60 програми с неуредени авторски права, каза днес на пресконференция шефът на отдел Киберпрестъпност в ГДБОП Явор Колев. Той посочи, че при акцията не са изземвани устройства за разпространение на интернет.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:46, 15.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Обект на акцията срещу кабелните оператори не е била легалната дейност на дружествата и разпространяването на интернет, а нелегалните телевизионни програми, обясниха от ГДБОП и посочиха, че никъде не са спирали интернета.

Явор Колев - началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма интернет, какво имат предвид, дали нагнетяване на общественото недоволство, за да бъде обърнат ефектът в полза на кабелните пирати.

В момента от 2 400 000 абонати на кабелни телевизии, 50-60 процента е разпространението на легални програми.

Нашата цел е именно с действията, които провеждаме с прокуратурата и другите държавни органи да изсветлим този бизнес. Става дума за двумесечен период на 3 правоносители, над 10 милиона и половина щети, говорим за над 60 програми без уредени авторски права, които са били разпространявани. Сами си представете за какви щети става дума.

Явор Колев посочи, че към момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил. А работата по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Воден режим в 7 добрички села
Воден режим в 7 добрички села
По закон плащаме чужди сметки за вода
По закон плащаме чужди сметки за вода