НОВИНИ

Приеха националната здравна карта

Българският лекарски съюз смята да обжалва служебния рамков договор, който още не е приет от Здравната каса. Отделно от съюза, организацията на личните лекари също се обяви срещу служебния рамков договор и заплаши с протести. В отворено писмо до премиера те изразяват огорчение от пренебрегването на проблемите в първичната помощ и формалното отношение от страна на здравното министерство.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:55, 23.03.2016
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Министерският съвет днес одобри проекта за национална здравна карта - документ, който от 12 години насам нито едно правителство не успя да приеме.

Националната здравна карта е документ, който отразява предлагането и потребностите от здравни услуги в различните райони на страната. Целта е да се адаптира по-добре структурата на здравната мрежа и да се планират ефективно и справедливо ресурсите на касата. За да разясни смисъла и ефекта от нея, здравният министър цял месец обикаля болниците в страната.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: И в крайна сметка резултатът беше едно ... наистина след всяка една от срещите, както одобрение, както на целите на картата, така и на на параметрите,които за заложени за съответната област или на национално ниво.

Според потребностите от здравни услуги в последните три години е изчислено, че в страната са необходими 4900 общопрактикуващи лекари, или не достигат близо 470.

Излишъци има най-вече с болничните легла - те са с 3 хиляди в повече.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Там, където инфраструктурата надхвърля реалните потребностите съответно касата, на базата на закона получава правото на избирателно сключване на договори. Което е път системата да се превърне във функция на потребностите на пациентите и да престане да бъде част от бизнес модели.

С приемането на картата, страната ни вече отговаря на едно от условията на Европейския съюз за финансиране в сферата на здравеопазването.

Но Лекарският съюз е притеснен от този документ и представителите му в съответните областни комисии са гласували срещу приемането на картата.

Тя будела безпокойство заради някои неясноти там. Като кой и как ще избира с кои лекари от извънболничната помощ ще се сключват договори, ако в съответната специалност те са в повече. Като например акушер-гинеколозите във Варна.

Галинка Павлова - зам.-председател на БЛС: 15 лекари излишък - т. е. на 15 лекари няма да се поднови договорите за работа със здравната карта. Няма критерии, няма механизъм, който да уточнява в случай, че има повече кандидати и има излишък на кои точно ще бъде дадено разрешение

Така лекарите атакуват и методиката за областните здравни карти в съда. От своя страна от касата увериха, че избирателното сключване на договори се отнася само за болниците, и в никакъв случай за специалистите и джи питата в доболничната помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стройко отвори врати в НДК
"Стройко" отвори врати в НДК
Награда за директора на Софийската математическа гимназия
Награда за директора на Софийската математическа гимназия