НОВИНИ

Има ли нужда от нов Закон за тероризма

Парламентаристите потвърждават, че в момента се прави пълен преглед на сега съществуващото законодателство по отношение на тероризма и анализират чужди практики. Експертите, обаче, са разделени в мнението си - необходим ли е или не специален Закон за тероризма. В студиото на предаването "Още от деня" с Димитър Цонев бившите силови министри Емануил Йорданов и Николай Цонев също заявиха, че нов Закон за борба срещу тероризма не е необходим.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 23.03.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Решението правителството да напише Закон срещу тероризма беше взето на Консултативния съвет по национална сигурност в началото на миналия ноември.

На Съвета, свикан от държавния глава по повод заплахата от бежанска вълна, изработването на антитеростичен закон беше само едно от множеството решения, припомня депутатът Валентин Радев.

След вчерашния кървав атентат в Брюксел писането на закона е ускорено. Радев обаче не отрича, че законодателство срещу тероризма има, но разпиляно в много закони.

Валентин Радев, зам.-председател на Комисията по отбрана - НС: От вчера се опитваме да променим законодателството през призмата на това, абе трябва ли още нещо някъде да променим. В НК има много хубав член 180. Там, между другото, за първи и може би е единственото място, където намерихме в нормативните документи определение за тероризъм и там са казани наказанията. Те са жестоки, включително доживотна присъда без право на отмяна.

Радев припомня още, че наскоро в Наказателния кодекс драстично беше увеличено и наказанието за трафик на хора. Бившият министър на отбраната Ангел Найденов пък смята, че Закон за тероризма не е нужен, а е важен дебатът за мерките, които трябва да бъдат взети по отношение на тероризма.

Ангел Найденов, депутат, Комисия по отбрана - НС: Наличието на подобни закони не предпазва нито една държава. Аз съм в някаква степен скептичен към необходимостта от подобен закон. Има достатъчно много текстове в други нормативни документи. Но ако изпълнителната власт намира за необходимо да има още един закон, мисля, че никой няма да откаже в Народното събрание.

В предаването "Още от деня" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов коментира, че нов Закон за борба срещу тероризма ще бъде лишен от съдържание.

Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи: Скептичен съм по отношение на приемането на подобен закон. В момента имаме НК, ЗМВР, ЗДАНС, ЗНСО и какво ли не още и изведнъж приемаме още един Закон за борба срещу тероризма, който малко трудно мога да се сетя какво ще има.

Николай Цонев, който беше министър на отбраната, смята, че със закона кабинетът имитира дейност, особено МВР.

Николай Цонев, бивш министър на отбраната: Вчера видяхте една показна акция, която нямаше абсолютно никакъв смисъл. Самият факт, че веднага тръгва да се прави Закон за борба с тероризма, също е някакво бързане, отчитане на дейност, имитация на управление, бих казал.

И двамата експерти попитаха - защо все още не е ясно кой е отговорен за атентата на летище "Сарафово".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Обстановката в Брюксел започва да се нормализира
​Обстановката в Брюксел започва да се нормализира
Почти 4 часа вътрешната комисия заседава за бежанската криза
Почти 4 часа вътрешната комисия заседава за бежанската криза