НОВИНИ

Приключи протестът на превозвачите на ГКПП "Кулата"

Международните превозвачи прекратиха днешния протест на ГКПП-Кулата, след като институциите им гарантираха, че ще изпълнят голяма част от исканията им.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:12, 29.05.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

В 10 ч. днес пред границата с Гърция се събраха 50-ина превозвачи, които обвиниха властите в безхаберие по проблемите на границата с Гърция. В 10.30 започна среща между протестиращите и граничните и митнически власти.

Превозвачите поискаха решение на следните проблеми: трите кантара на Агенция „Митници” да бъдат постоянно отворени, а Гранична полиция ще осигури минимум две трасета, физическият контрол, който се извършва след кантара ще бъде изместен с 20 метра по-напред, лекотоварните бусове да 3.5 т да не преминават през кантарите, за да не образуват допълнителни задръствания, прозрачност при измерване на товарните автомобили, за да няма злоупотреби и всичко да е прозрачно.

След близо час среща бяха обявени постигнатите резултати, а именно:

„След разговори с полицейска дирекция-Серес, ни увериха, че до 10-12 юни ще бъде освободено и заработи второто трасе преди ГКПП „Промахон”, което в момента се ремонтира, а при възможност ще бъде осигурено и трети коридор. Договорихме се още с тях от гръцка и наша страна да има полицаи, които да регулират движението. Граничният контрол е изведен по-напред”, каза Стоян Мандаджиев, директор на Регионален граничен сектор – Смолян.

„От днес нататък ви гарантирам, че няма да видите затворен или преграден кантар, оставям ви личния си телефонен номер, на разположение съм 24 ч. в денонощието, каза началникът на митница Югозападна Георги Александров. Той обеща да постави пред ръководството на агенцията искането водачите да виждат и те дисплея при претеглянето на автомобилите им.

„Голяма част от исканията ви са решени, а в изключително кратък срок ще се опитаме да решим и останалите, за да сложим край на задръстванията с товарни автомобили на граничния пункт, но не забравяйте, че на денонощие през ГКПП Кулата минават по 1 700 автомобила”, обясни Бисер Михайлов, областен управител.

Всички искания, които сме поставили, освен тези, които изискват време за решаването им, са изпълнени още сега, ще наблюдаваме какво се случва, за да има прозрачност от наша и на институциите страна. Прекратяваме протеста, но сме в готовност да го подновим, ако не изпълнят всичките ни искания”, каза организаторът Александър Стамболийски.

След което протестът пред гръцката граница приключи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортното министерство предложи мерки за спиране на войната по пътищата
Транспортното министерство предложи мерки за спиране на "войната по пътищата"
Младите учители у нас са под 5 %
Младите учители у нас са под 5 %