НОВИНИ

Пристанище Пирея - залято от бежанци

Пристанище Пирея е залято от бежанци и мигранти. В сутрешните часове там са пристигнали около 1700 души от островите в източната част на Егейско море. Те са били докарани с два кораба, съобщава изданието Нюз.ин.

bnt avatar logo
от БТА
10:41, 24.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
пристанище пирея залято бежанци

На новодошлите се раздава храна. След това бежанците и мигрантите ще бъдат разделени по етнически признак, за да може тези от Сирия и Ирак да бъдат превозени до пункта Идомени на границата с Македония, а останалите ще бъдат изпратени в центрове за временно настаняване.

За момента повечето от бежанците обитават временно двете автобусни станции на пристанище Пирея.

В. "Та неа" съобщава, че площад Виктория в Атина е пълен с каналджии, предлагащи на бежанците да ги преведат през границата срещу 4000 евро на човек.

Изданието алармира, че пазарлъците за нелегално прекарване на бежанци от Гърция до Европа са се засилили през последните дни, след като Сърбия и Македония са затворили границите и не допускат на своя територия бежанци от Афганистан, а пропускат много стриктно само бежанци от Сирия и Ирак.

"Гърция се превръща в безкрайна гореща точка", тревожно информира на първа страница в. "Вима", като изтъква, че в бивша казарма в солунското предградие Диавата сутринта са пристигнали първите 20 автобуса с бежанци и че до края на деня ще пристигнат общо 40 автобуса.

Полицията е отцепила района, за да не се доближава никой до входа на бежанския център в Диавата. Жители на солунското предградие обаче протестират срещу центъра и настояват за засилване на полицейското присъствие там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шивашки цехове с големи загуби заради блокадата
Шивашки цехове с големи загуби заради блокадата
Две църкви канонизират Свети Серафим
Две църкви канонизират Свети Серафим