"Пробуждане с хоро" на Трети март

Българи в 16 държави, в повече от 30 града и над 50 села у нас ще заиграят едновременно хоро на връх Националния празник 3 март. Мащабната патриотична проява е под знака на инициативата „Пробуждане с хоро“, организирана за четвърта година от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“.Участниците в инициативата могат да изпратят свои снимки и видеа във Фейсбук страницата на "По света и у нас" или на имейл адрес mynews@bnt.bg.

от БГНЕС
18:56, 02.03.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
пробуждане хоро трети март

Сънародниците ни ще бъдат обединени около силата на духа, както и красотата на българския фолклор. Освен в България световната инициатива ще се проведе едновременно в Австралия, Англия, Аржентина, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Малта, Молдова, Сърбия, САЩ, Украйна, Франция, Холандия, Шотландия.

И тази година основен домакин на събитието е парк „Заимов“ в София. От 12 до 16 ч всички ценители и радетели за хармонията и неповторимостта на българското хоро могат да се включат свободно в събитието.

Паралелно хиляди българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители от различни градове и села в България и десетки страни по света ще се хванат за ръце и ще отбележат по най-патриотичния начин 141 години от Освобождението.

Организаторите са приготвили и много изненади и богата музикална и танцова програма. За първи път тази година два конкурса ще допринесат допълнително за настроението. Те носят имената - „Обичам България“ и „Хляб за любов“.

„Обичам България“ ще разчита на професионално и експертно оценяване на красотата и неповторимостта на българската народна носия. Компетентното жури в състав доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Магдалена Петрова от "Български шевици" – Добрич и дизайнера Райна Ганчева ще следят и оценяват уникалността и най-вече автентичността на народните ни носии на присъстващите на събитието в парка „Заимов”. Ще бъдат отличени победители в 3 категории – мъжка, дамска и детска носия. Всеки от победителите ще получи лична, професионална фотосесия със своята носия, за да запази спомена за преживяното и за поколенията си.

„Хляб за любов“ е за всички онези, чиято силна страна е месенето и правенето на традиционната българска погача. Най-красивата и вкусна питка ще донесе на собственика си парична награда от 100 лв. А всички погачи ще бъдат споделени с участниците в „Пробуждане с хоро“. Донесете своята питка омесена с майсторлък и участвайте в конкурса!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спейс Екс изстреля манекен към МКС
"Спейс Екс" изстреля манекен към МКС
Теснолинейката Септември-Добринище с допълнителни вагони за 3 март
Теснолинейката Септември-Добринище с допълнителни вагони за 3 март