НОВИНИ

Продължава издирването на изчезналия математик

Полицията издирва 26-годишния Галин Статев от Ямбол - носител на медали от международни олимпиади и възпитаник на Масачузетския технологичен институт. Преди да изчезне Галин оставя мистериозно послание във фейсбук, което и до днес неговите родители и приятели не могат да разтълкуват. Младежът е обявен за общонационално издирване на 16 август, а следите му се губят седмица по-рано в София.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:35, 26.08.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

На 5 август рано сутринта Галин Статев пристигнал от Германия на Централната автогара в София. 3 дни по-късно трябвало за започне работа в компютърна фирма. Галин не предупредил родителите си, които живеят в Ямбол, че се връща в България.

Красимир Статев, баща на изчезналия Галин Статев: "Предполагах, че това е щяло да бъде някаква изненада за нас, защото това щеше да е неговата първа работа".

На 7 август Галин качва снимка във фейсбук с коментар - "едно ново начало". От нея става ясно, че момчето не е само и е било на "Копитото". Антоний Рангачев, който е научен ръководител на проектите на младия математик, също вижда публикацията в социалната мрежа.

Антоний Рангачев, научен ръководител на изчезналия Галин Статев: "За нас тази снимка е много мистериозна. Не може да си я обясним. Не сме знаели той да е запален планинар. Нямаме представа кой е направил тази снимка".

Малко след публикацията телефонът на Галин бил изключен.

Антоний Рангачев, научен ръководител на изчезналия Галин Статев: "Доколкото знам той не се е свързал с никой през тези дни, в които телефонът му е бил активен. Това за всички нас е голяма изненада и шок. Нямаме обяснение за това нещо. Аз много се съмнявам той да го е направил това нещо без някакво чуждо влияние".

Според бащата на Галин той я слязъл от ,,Копитото", защото нямал мобилен интернет и вероятно снимката е качена от стационарен компютър.

Красимир Статев, баща на изчезналия Галин Статев: "Аз изпитвам страх, че той може да е попаднал в някой хостел и да бъде обект на престъпление от разни мигранти, които в момента се намират там. Той е много доверчив като човек".

На седмия ден след като полицията обявява Галин за национално издирване баща му решава да провери как върви разследването.

Красимир Статев, баща на изчезналия Галин Статев: "Резултатът беше отчайващ за мен. Попитах снети ли са обяснения от хората в автобуса, проверени ли са всички хостели за регистрация, проверен ли е телефонът му, проверен ли е телефонът му. На всички неща аз получих отрицателен отговор".
;

От МВР отказаха да коментират разследването и заявиха, че се работи по случая. Семейството умолява всеки, който има информация за Галин да се обади в полицията или на телефон 112.

Бронзов медал от олимпиадата по математика от международната олимпиада, и златен медал от Балканската олимпиада по математика. Занимава се с научно-изследователски проекти в областта на теоретичната математика. В САЩ се запознават. Там прекарал 5 години. Сега учи магистратура в Мюнхен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манастирът в Кладница се руши
Манастирът в Кладница се руши
Жители на Кръстова вада - блокирани от ремонти
Жители на "Кръстова вада" - блокирани от ремонти