НОВИНИ

Миряни протестират срещу занемарен манастир в Кладница

Протест на жители на село Кладница в двора на Кладнишкия манастир. Причината - дворът на Светата обител е обрасъл в бурени, а помещенията са се превърнали в складове за боклуци. Протестиращите обвиняват отец Рафаил, който сам стопанисва манастира, в незаинтересованост и настояват той да бъде сменен. Нарушенията бяха установени и от представители на Софийската митрополия, които днес направиха проверка.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:12, 26.08.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Склад за отпадъци и бунище. Така жителите на село Кладница описват манастира "Свети Николай Мирликийски Чудотворец". През 2012-та година, след пернишкото земетресение, две от постройките в манастира почти рухват. Оттогава стаите не са достъпни за хората и се използват за складиране на боклуци.

Благой Симеонов - жител на село Кладница: Вътре в църквата какво ли няма - кучета, котки.
Ангел Панайотов: Хора са идвали да косят покриви, той им казал: "не пипайте тук" и ги изгонил. Било зеленина това.

Отговорност за лошото състояние на постройките и обраслия с трева двор, хората потърсиха от отец Рафаил. Според жителите божият служител е взел за себе си парите, които са събирани през годините за дарения.

Симеон Симеонов- жител на село Кладница: Минават, събират, по 5, по 10 лв. Винаги сме давали и млади, и стари, И ето, парите ги няма.

Стигна се дори до намесата на полицията.

Отец Рафаил обясни, че се работи по реставрацията, а дворът не е окосен, защото машината, с която се работи, е счупена.

Отец Рафаил: Около една трета от стенописите вече са реставрирани, предстои тяхното монтиране. Дворът е последното нещо, което ще бъде направено. Сега предстоят строителни дейности в три от постройките.
;

За да бъдат отпуснати предвидените от междуведомствената комисия 43 хиляди лева за ремонт след земетресението, обаче йеромонахът трябва да занесе нотариалния акт в общината. За това призова и кметът на селото.

Васил Мирчев - кмет на село Кладница: Ние първо трябва да укрепим храма, който е вътре, да се направи това, което трябва с тия пари и след това да започне да се чисти.

Проверка на случващото се в манастира направиха и от Софийската митрополия.

Отец Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия: Не са радостни нещата. Хигиената е крайно занемарена в манастира. Трябва да се оправят. Има много обвинения спрямо отеца. Ние сме длъжни всичко това щателно да бъде проверено.

Докладът с установените нарушения ще бъде представен пред българския патриарх Неофит и целия Епархийския съвет. След това ще се реши дали отец Рафаил ще продължи да стопанисва манастира. А жителите на Кладница предупредиха, че ако той остане, те ще продължат с протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливанец дари средства за църква
Ливанец дари средства за църква
От нашите пратеници: Близо 240 души са спасени от руините след труса в Италия
От нашите пратеници: Близо 240 души са спасени от руините след труса в Италия