НОВИНИ

Ниски добиви на царевица очакват стопаните в Русенско

С добиви от 400-500 килограма от декар започна жътвата на царевицата тази година в Русенския регион. Резултатите, които отчитат стопаните са по-ниски в сравнение с миналогодишните. Причината е в сухото лято и липсата на дъждове. От лошите условия се опазиха само стопаните, които използват системи за напояване на културата. Затова очакват добиви в пъти по-големи от останалите.

bnt avatar logo
от Г. Пенчева, Т. Стамболиев
17:00, 26.08.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

В Русенския регион са засети над 250 000 декара с царевица. Един от земеделците в района на Кривня е Иван Караиванов. Казва, че заради липсата на дъждове, културата не е успяла да се развие.

Иван Караиванов
„Не можаха да се заложат кочаните в късните сортове. Средноранните и ранните дадоха по един кочан, който не е изхранен.”

Стопаните, които не разчитат на природата, а имат системи за изкуствено напояване очакват добра реколта – по 1800 килограма от декар. Част от нивите на Йордан Тодоров имат такава система, а други са близо до Дунав, което също се отразява благоприятно.

Йордан Тодоров
„В тази част ние очакваме 700-800 килограма от декар. Други колеги в други райони ще имат по 400-500 килограма.”

Земеделците не могат да разчитат и на добри изкупни цени. Засега на борсите има само предлагане. Миналата година земеделците започнаха да прибират царевицата в края на август. Първите данни за областта тогава показаха резултати от 600 килограма от декар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПКК пое отговорност за нападението в Джизре
ПКК пое отговорност за нападението в Джизре
Трети мост над Босфора
Трети мост над Босфора