НОВИНИ

Проектът за газовата директива на ЕС е блокиран и не се знае кога ще бъде приет

Проектът за по-строга директива на ЕС в газовия сектор, чиято цел е да се затегне контролът на Брюксел над "Северен поток"2, продължава да е блокиран в Съвета на ЕС и сроковете за утвърждаването му са непредсказуеми. Това заяви на брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн. "Този проект продължава да се разглежда от Съвета на ЕС. Там теме процес и не мога да кажа кога ще бъде приключен", допълни той.

bnt avatar logo
от БТА
15:42, 23.11.2018
Чете се за: 00:24 мин.
По света
проектът газовата директива блокиран знае приет

Еврокомисията обнародва проекта си за доработване на газовата директива на ЕС през ноември 2017 г. Заместник-председателят на ЕК по въпросите на енергосъюза Марош Шевчович обяви, че ЕК ще действа за приемането на този документ в най-кратки срокове.

Проектът цели най-вече да разшири правата на Брюксел по контрола на международните морски газопроводи, които доставят газ на територията на Евросъюза или с други думи той е насочен към "Северен поток"2, отбелязва ТАСС.

В началото на 2018 г. юридическата служба на Съвета на ЕС излезе със заключение, че текстът, разработен от Еврокомисията, противоречи на международни норми и по-специално на Конвенцията на ООН по морското право. От тогава проектът за този документ се разглежда от работна група на Съвета на ЕС, припомня руската информационна агенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивски полицаи разбиха контрабанден канал за стоки менте от Турция към ЕС
Пловдивски полицаи разбиха контрабанден канал за стоки менте от Турция към ЕС
Как рухват митовете в Скопие
Как рухват митовете в Скопие