НОВИНИ

Проектът за "Св. Неделя" - между естетиката и традициите

Проектът за обновление на пространството около храм "Св. Неделя" в София предвижда запазване на всички елементи на недвижимата културна ценност. Това каза арх. Ясен Кьосев, член на журито, одобрило проекта, в "Сутрешния блок" на БНТ. Проектът предизвика недоволството на работещите в църквата. Според тях, макар и спечелил международния конкурс, който Столичната община обяви, той не е осъществим предвид дейността на църквата.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:09, 20.01.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
Отец Кирил Попов, свещеник в храм “Св. Неделя”: Църквата е общество от вярващи - и духовници, и миряни. Не бива да се делим, че ето, видите ли църквата прави за свое удобство тук да влизат коли. Ние говорим за удобство на целия богомолен народ - това е дом Божий. Естествено, че като проект е добре да бъде пешеходна зона, да се направят някои промени, които са за добро, но при всички случаи трябва да се запази духът на това свято място.
Арх. Ясен Кьосев, член на журито, одобрило проекта: Архитектурните и градоустройствени проекти преминават през различни фази. Тази първа конкурсна фаза е предназначена в разработката да се видят най-главните неща, а те тук са три. Едното е, че се развива пешеходната зона, която съществува. Второто е, че има щадящо отношение към археологията, която няма да се разпробива с ниско ниво, тъй като римските останки са 40 см под нас. И третото е, че се създава единна архитектурна композиция в двете половини на площада - източната и западната.
Изискванията за достъп са заложени още в заданието. Тогава сме се срещали с представители на Богословския факултет. /.../ При всички случаи е заложено изискването за достъпност.
;

Достъпът ще става със специален режим през пешеходното пространство, каза той.

Арх. Ясен Кьосев: Считам, че проектът предвижда запазване на всички елементи на недвижимата културна ценност храм "Св. Неделя", включително рампата, стълбите, дърветата, независимо дали те са изобразени на всички тримерни картинки.

Визуализацията на проекта е примерна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦГМ ще известява с СМС за вдигнат автомобил
ЦГМ ще известява с СМС за вдигнат автомобил
Станислав Владимиров: Перничани няма да ползват водния ресурс на столичани
Станислав Владимиров: Перничани няма да ползват водния ресурс на столичани