НОВИНИ

Проф. Григор Горчев: Злоупотребата с лекарства е факт

В студиото на „Денят започва“ известният гинеколог и онколог проф. Григор Горчев коментира наложения мораториум върху нови лекарства и лечения, както и скоро разкритите измами с препродажби на онкологични лекарства. Той заяви, че е убеден в съществуването на схеми за измами с лекарства не само в сектора за онкозаболявания, но и в други медицински сектори, като подчерта, че съществуват механизми, които могат да ограничат злоупотребите.

bnt avatar logo
от БНТ
07:59, 05.12.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Въпросът с мораториума върху лекарства трябва да се погледне от две гледни точки, заяви проф. Горчев. Той допълни, че е разбираема гледната точка на министъра на здравеопазването, който е финансист. Според него трябва да има бюдежтна рамка за бюджета на Здравната каса и заплащането в болниците.

проф. Григор Герчев: Държавата трябва да инвестира в нови болнични заведения, които ги няма на пазара, заради което частните инвеститори инвестираха в нови болници.

Проф. Герчев коментира, че в България са малко центровете, където се извършва цялостно лечение на онкологични заболявания. Той допълни, че липсата на контрол предполага появата на злоупотреби.

проф. Григор Герчев: Малко са центровете, които събират всичко в едно и се допускат съществени грешки по отношение на добрата практика в химиотерапията. Злоупотребата е неуспорим факт, така че има механизми, които трябва да се движат естествено и да се ограничи злоупотребата.
;

Проф. Герчев се обяви и за по-строг контрол върху начина, по който се разтварят и разпределят лекарствата за химиотерапия и лечение на онкоболни. Той подчерта, че търговците се стремят да печелят и че скъпата химиотерапия има благотворен финансов ефект върху болниците, но е опасно, когато лекарите влязат в ролята на търговци.

проф. Григор Герчев: Както има мораторуим върху нови дейности, трябва да се реши да има система за разтвор на лекарства в клиниките по химиотерапия.

Проф. Герчев подчерта, че освен преустрояване на клиничните пътеки, трябва да има и преизчисляване на цената на лекарствата, защото 30% от бюджета на Здравната каса е предназначен за закупуването на лекарства. По думите му това е с десетина процента повече от средната стойност, която плащат европейските държави за лекарства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биткойн мания: Какво да знаете, преди да инвестирате в криптовалути
Биткойн мания: Какво да знаете, преди да инвестирате в криптовалути
Софийският районен съд ще гледа делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов
Софийският районен съд ще гледа делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов