Чрез специализирани машини три камиона събират остатъците от храна от 180 обекта в централната градска част. Това е част от цялостната политика за въвеждане на разделно събиране на отпадъците в града.
Системата е въведена, след като много от заведенията изхвърляли хранителните остатъци в съдовете за смесен битов отпадък, предназначени за граждани. Сега по график машините събират боклуците директно от всеки един ресторант. Самите отпадъци се поставят в 120-литрови контейнери тип „куки“, осигурени от общината.
Иван Стоянов, директор на oбщинско предприятие „Чистота“: По този начин хранителният отпадък няма да влиза в съдовете за смесен битов отпадък за граждани. Няма да има замърсяване и миризми през лятото. Отделно може да се използва за био тор, за компост, въвеждане на системата за оползотворяване на този отпадък.
Амбицията на общинското предприятие „Чистота“ е на месец един камион да побира по 6 тона хранителни отпадъци.
За заведенията новата системата се оказва доста удобна, защото предават остатъците от храна директно на камиона.
Любен Тупаров, салонен управител на заведение: Иначе допреди като го нямаше всичко се събираше на едно. Налагаше се ние да го хвърляме, което ни затруднява, а то в случая ни улеснява.
Системата ще бъде въведена поетапно в детските градини, болниците, столовете за обществено хранене и пазарите. До края на 2018-а година този вид разделно събиране трябва да заработи и в останалите райони на града.