НОВИНИ

Проф. Христо Пимпирев: Трябва Антарктида да се опази за следващите поколения

В студиото на „Още от деня“ полярният изследовател и академик проф. Христо Пимпирев коментира Консултативното съвещание на страните от Антарктическия договор, сред които е и България.„Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там“, сподели той.Вижте повече:

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 23.05.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Консултативното съвещание на страните от Антарктическия договор по същество е правителството на Антарктида, където България е пълноправен член от 1998 г. Тази сутрин бяха разисквани въпроси, свързани с международноправния режим на континента, регулация на засилената туристическа дейност, въвеждането на строги екологични норми при разширяване и строителство на нови бази и сътрудничеството в научната, образователна и културна дейност между антарктическите държави.

;

Пълноправните членки на са 29, които имат право на вето и България е равноправна на всички останали, обясни Пимпирев.

Важно е този континент да бъде опазен за следващите поколения, заяви Пимпирев. Според него Антарктида има международно значение, защото има държави с териториални претенции. България обаче може да спре всяко едно решение, защото се иска пълен консенсус.

проф. Христо Пимпирев: Засега има мораториум за експлоатацията на природните ресурси и България може да каже „да“ или „не“.
;

Трябва де се държи средата между свободния достъп до Антрактида и опазването ѝ, заяви Пимпирев.

проф. Христо Пимпирев: Там се пазят много важни открития, които касаят цялото човечество и засягат нас като българи. Така че отиваме за нещо, което сам там можем да разгадаем.

Тези открития засягат климатичните промени, от една страна, заяви Пимпирев и отбеляза, че българските научни изследвания са ценени от великите научни сили, които отделят стотици пъти повече средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По данни на омбудсмана: Над 15 болници са пред фалит
По данни на омбудсмана: Над 15 болници са пред фалит
Повдигнаха три обвинения на шефа на Пътна полиция в Благоевград
Повдигнаха три обвинения на шефа на "Пътна полиция" в Благоевград