В „Още от деня“: Мая Манолова за здравната система и розопроизводителите

В студиото на „Още от деня“ Мая Манолова заяви, че 15 болници са в много тежко финансово състояние. Тя допълни, че проблемите на здравната системата ще започнат да се оправят със смели стъпки - като това да се премахнат болничните лимити. Манолова призова да се изплатят надлимитните дейности на болниците, тъй като работа е свършена.Омбудсманът коментира и проблемите на розопроизводителите, като изтъкна, че трябва да се регистрират като земеделски стопани онези, които вече не са го направили. Тя призова особено по-дребните розопроизводители да направят сдружения, чрез които да могат да защитават правата си вбъдеще.

от БНТ
18:43, 23.05.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Парите тази година за здраве са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите, заяви в студиото на „Още от деня“ омбудсманът Мая Манолова. Хората се оплакват с проблеми до достъпа до болнично лечение и лекари-специалисти, до достъпа на лекарства и медицински изделия, добави тя.

Мая Манолова, омбудсман: Драматично тежко е финансовото състояние на редица болници. Похвално е, че правителството отдели средства за болниците във Враца и Ловеч, но в същия финансов колапс се намират поне още 15 болници - в Стара Загора, Видин, Димитровград, Шумен, Дупница... Те имат същите проблеми и би следвало правителството да ги подкрепи финансово.

От 12 болнични лечебни заведения има молби за започване на процедура по несъстоятелност, за да могат работещите там да си получат заплатите, заяви Манолова.

;

Системата на здравеопазването се нуждае от реформиране, за което е нужна смелост, заяви Манолова. Тя допълни, че такава смелост не вижда. Според Манолова доволни от състояние на системата са он ръководството на Парламентарната комисия по здравеопазване и представители на Здравното министерство, но пациенти, лекари и болници - не са. България е единствената страна в света, в която медицинските сестри са по-малко от лекарите, илюстрира проблемите на здравеопазването Манолова.

Идеята на Манолова е да се направи здравеопазване без лимити. Те изкривяват систимета и не дават възможност на болниците да се борят за повече пациенти, допълни тя. Според нея добра стъпка е също така поне да се плаща надлимитната дейност.

Мая Манолова, омбудсман: От друга страна, разбирам правителството и премиера. Има половин милиард повече пари в здравната система, но в същото време проблемите са повече от последните години. Тук е нужно реформиране.
;

Има съмнение за договорки между големите дестилерии за розов цвят, заяви Манолова и допълни, че преди началото на сезона изкупните цени са били ясни. Манолова заяви, че е разговаряла с десетки производители и заема тяхна страна.

Мая Манолова, омбудсман: Изкупна цена около 2 лв. означава работа под себестойност за хора, които изкарват прехраната си с това. Миналата година са се купували на 5-6-7 лв. на килограм.
;

Решението според Манолова е розопроизводителите да се регистрират като земеделски производители и да направят сдружения. Тя допълни, че е настояла пред земеделския министър Порожанов помощта за розопроизводителите да бъде в размер на около 15 млн. лв., за да се намалят загубите им.

Мая Манолова, омбудсман: По-важно е особено дребните земеделски производители да се сдружат, за да могат следващя сезон да седнат на масата и да поставят своите условия.

Тя допълни, че сега е моментът за подкрепа на розопроизводителите, тъй като тече краткият активен сезон.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Никола Груевски беше осъден на 2 години затвор за корупция
Никола Груевски беше осъден на 2 години затвор за корупция
ДРУГИТЕ новини: По-безопасен фейсбук
ДРУГИТЕ новини: По-безопасен фейсбук