НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров: Българската археология се развива с много силни темпове

Каква е равносметката на археолозите в края на сезона и как откритията от новите разкопки могат да привлекат повече разкопки - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше археологът проф. Николай Овчаров.

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 12.09.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

В началото на разговора той коментира ресора на Мария Габриел, която като български еврокомисар поема ресор "Иновациите и младеж".

Познавайки самата Мария Габриел, ако се развият всички тези неща, включително културно-историческия туризъм, България може да има много голяма полза, категоричен е проф. Овчаров.

През последните 9-10 години нашата археология се развива с много силни темпове и това не е случайно. Българската археология направи много големи открития, посочи археологът, като даде пример с разкопките в скалния град Перперикон в Родопите, както и Мисионис край Търговище, който може да се определи като Северния Перперикон.

Проф. Николай Овчаров, археолог: Интересни са разкопките в една от най-добре запазените крепости в България - Свищовското кале. Тя е свързана и с небезизвестния Дракула, който през 1462 г. я превзема заедно с други крепости.

Археологът обясни, че в момента работи над новата си книга "Българската версия за Дракула", която се надява да довърши до 2-3 седмици.

Вижте целия разговор с проф. Овчаров във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест заради зле поддържани пътища в община Иваново
Протест заради зле поддържани пътища в община Иваново
Цвета Караянчева: Няма по-добър коректив от хората
Цвета Караянчева: Няма по-добър коректив от хората